dimarts, 5 de gener del 2010

Narrativa 2009

No sóc partidari de les llistes. Però tinc un amic -un xic totxo, totxana o maó- que en fa de tant en tant. I, per acabar l'any nou i fer net per l'any deu, li copio la idea. En tot cas, a continuació inicio una sèrie de llistes de llibres editats el 2009 per gent de casa -entenent per casa el Vallès, és clar- que m'han convençut més. Per això, he escollit de forma general tres llibres per a quatre categories. Aquesta és, doncs, la meva proposta, començant per la narrativa:

Narrativa:
A l'espera de les propostes de la Najat i en Lluís Olivan del 2010, m'ho he passat bé llegint aquests llibres:

· Per començar, l'Eloi Vila, que aquest any se'ns ha destapat literàriament, amb una novel·la històrica, L'any del senyor, que ens porta de turisme, des del Monestir de Ripoll a la Còrdova de l'any mil. No sé fins a quin punt, el fet d'haver presentat la Nit de Santa Llúcia a Granollers ara fa uns anys li va despertar la vena d'escriptor a aquest periodista celoní. No sé tampoc si es tracta d'un llibre mediàtic. En tot cas, una primera novel·la ben trabada i prou entretinguda.
I, no content amb una, ens n'ha ofert dues tasses: amb la Marató de TV3 hi ha tornat amb un conte ple d'extraterrestres al Montseny. Déu n'hi do!



· La segona sorpresa l'he tingut amb en Jordi Masó, i els seus reptes de Vladimir. La prova que la música i la literatura poden anar plegats de la mà, des del bell mig de Granollers.






· Finalment, la tercera menció seria per a les propostes de la Carme Arenas i en Quim Torra, ressucitant Carles Sindreu: la reedició de La klàxon i el camí és, sense cap mena de dubte, l'esdeveniment literari del 2009 a la comarca. (El marc adequat no és, ben segur, el de la novel·la. El llibre és una barreja de bloc d'apunts de prosa poètica).


· En aquesta línia, tampoc caldria oblidar la troballa -també de la mà d'en Quim Torra- del recull El Nadal que no vam tornar a casa, amb un paper principal pel periodista Eugeni Xammar. La memòria literària del Vallès, posada al servei de fer país, fins i tot des de l'exil·li.

· Malauradament, la sorpresa negativa del 2009 ha estat la no convocatòria del Premi de Les Millors Pàgines. Una pèrdua incomprensible per a les lletres comarcals. Esperem que el seny faci reconsiderar la decisió per al 2010.