dimarts, 14 de juny del 2011

Tomàs Lluc i Cristina Losantos. Lletres poètiques

Definició experimental de casa

...

Casa meva són els vidres,
segurament no gaire nets,
que resisteixen impassibles,

que quan t'hi acostes per tocar-los
et deixen entreveure el seu secret,
els anys d'abans i els que vindran.


29 poemes il·lustrats que s'inicien, cada un d'ells, amb una lletra diferent. Tots ben diferents, alguns plens de nostàlgia, altres amb jocs de paraules, altres plens d'amor, o ben breus, o plens de màgia, ... En fi, una sopa de poemes, amb moltes lletres per digerir i passar-s'ho bé mentre t'empasses cada poema.
El treball de la Cristina Losantos és ben especial, perquè aconsegueix fer viure -re-viure, con-viure- les lletres que poema en Tomàs. Tot el llibre és ple d'esquitxos de dibuix, que retoquen i expliquen (cal?) els poemes. I també ens regala quatre pàgines magistrals: l'escriptor de nit, que fumeja lletres; el nen adormit, després de la festa; el pare que sacseja el teclat; i la fi del Pirata Peter Pan. Enhorabona!
D'en Tomàs Lluc -seudònim de Lluís Payrató- he de dir que no en sabia res, tot i que ja ha publicat un altre llibre de poesia, tot remenant pels racons de les autobiografies. L'altre personalitat seva es dedica a fer de professor de filologia catalana a la Universitat de Barcelona, i escriure textos sobre llenguatge, comunicació i la parla col·loquial. Es nota, doncs, que sap jugar amb els mots i ens fa discórrer per camins on tots els de casa ens hi podem sentir còmodes. Moltes gràcies!

Animàlia (Honorables amistats: per vosaltres!)


Estimades i estimats, benvolgudíssims animals!
(no us enfadeu, que està dit tot en un sentit ben amical).

Mai no hauria imaginat
que un dia us pogués fer un vers,
llegir-lo del dret ... i dir-vos: gràcies!,
sou uns esplèndids exemplars!

...

Sou, en el bon sentit dels mots,
persones bones ... i uns animals ben escollits!
Molt bons amics i molt bones amigues:
doncs quina sort que tinc, que us tinc a tots!

...
Els de l'Abadia de Montserrat n'escriuen la sinopsis:
Què en saps, del país de les lletres? Hi has estat mai? Vols explorar-lo? Hi trobaràs lletres joves i velles, grans i petites, rabiüdes i tendres... Que et fan somiar truites i que et fan tocar de peus a terra, que canten, que ploren o riuen, que et piquen l'ullet... Grafies que s'endinsen en imatges i paraules, caplletres fugisseres, textos enllaçats amb dibuixos, cartes amb poesies obertes a tothom... i molts suggeriments per entendre un alfabet que sempre ens acompanya. Vols venir de viatge? Tria la teva lletra preferida i endavant!