diumenge, 19 d’agost del 2012

Màrius Serra. L'arca de babel

L'arrencada d'en Màrius Serra en el món de la literatura infantil no podria ser més potent, amb un viatge iniciàtic alfabexcitant pels set mars (el mar Grec, el mar Groc, el mar Roig, el mar de l'Índia, el mar Negre i el Mare Nostrum, on s'hi troben com a casa, però on hi trobaran la pluja tecnològica amb els dispositius devoradors de lletres, els verbívors, per acabar en el Setè cel, on es converteixen en alliberadors d'alfabets).
Una breu història que ajuda els més petits de la casa a introduir-se en el món de la diversitat lingüística, a partir dels diversos alfabets que hi ha al món. El llibre és, a més, inspirat per la Cantània Beceroles que, el curs passat, varen interpretar 30.000 cantaires, entre els quals molts de Granollers.
A partir de jocs de paraules, rimes, cançons o, per exemple, construint nous mots -saccionari, papavela, heliòcron, banya-segat, monstràl·lic- va teixint una excel·lent història d'amor, a i des de les paraules, i a i des de les lletres que les componen.
Una barreja entre El petit príncep, tot visitant diversos planetes lingüístics; El país de les cent paraules, de la Marta Mata, on el poeta se'n va a recórrer el món per portar a la seva gent la capacitat de comunicar-se entre ells; i amb unes quantes referències -entre moltes d'altres-  galàctico-sisaiques, com ara El setè cel, o Qualsevol nit pot sortir el sol, o trincaires, com el Tot som mots final.
Els dibuixos d'en Marc Sardà, més que il·lustracions, semblen una escenografia completa. El disseny de l'interior del llibre et transporta a cada una de les etapes del viatge, tot muntant un escenari complet on l'Alf i la Bet coneixeran noves lletres i aprendran a construir noves paraules. Com si es tractés dels germans Castells-Planas de la il·lustració catalana, vaja.
No us el perdeu! ...


Què en diu l'Editorial?

Unes aventures alfabexcitants
Una llarga travessia durant la qual els protagonistes aprendran a expressar el que senten mitjançant paraules.
Text de contraportada
L'Alfred i l'Elisabet són dos joves primitius que no saben parlar. Per comunicar-se els calen els saccionaris, uns sacs plens dels objectes que els calen per dir coses. Un dia, durant una tempesta torrencial , les aigües els arrosseguen corrent avall. L'Arca de Babel els salva la vida i els permet navegar per set mars molt diferents. En aquesta llarga travessia viuran un munt d'aventuresalfabexcitants durant les quals aprendran a expressar el que senten mitjançant paraules. Finalment es podran dir, amb els ulls espurnejants, una cosa molt especial que fins llavors no havien estat capaços de dir-se.