dilluns, 13 d’agost del 2012

Els més vistos dels 30.000

30.000 gràcies! (Ni que sigui en italià, tot just arribats d'aquell país!)
En ple estiu arribo a les 30.000 gràcies, que em correspon donar, per la lectura d'algun post. Aquest cap de setmana he arribat a aquesta xifra rodona de visites al bloc. I com que el juny del 2011 ja vaig analitzar -i agrair- les primeres 10.000 visites, i el març d'enguany les primeres 20.000 visites, seguiré breument el mateix esquema, tot afegint algunes reflexions d'on ve i cap a on va aquest bloc, i preguntant-me el sentit de tot plegat. D'això dels blocs i tot el que en deriva. I és que cada cop trobo més lligat el bloc a una necessitat memorialística: deixar constància de fets, vivències, lectures, que m'imagino que després voldré recordar. I és que la memòria ja em comença a fallar, i de quina manera! Per això, entenc el bloc més com un ajut i un suport al meu cervell cada cop més desordenat i rònec. I si, a més a més, pot servir perquè algú s'aprofiti dels meus apunts i en tregui res de profit -un llibre d'interès, un lloc on anar d'excursió, alguna idea perduda pel camí- tant que millor!
Segueixo, doncs, amb la llista dels apunts més vistos dels primeres 30.000, segons la utilitat que m'ofereix el bloc per a les anàlisis estadístiques. (Com sempre, per ser precís, hauria de dir que es tracta dels més vistos dels apunts entre la passada tongada -la dels 20.000- i la xifra dels 30.000. La llista és la següent:
  1. El Messies de Haendel 
  2. Certamen de lectura en veu alta
  3. TrendsWatch 2012 VI. Més que real
  4. Pau Casals i el bombardeig de Granollers
  5. TrendsWatch 2012 VII. Una nova era per a l'educació
  6. Com ho faria Google? Els seus 9 principis per a la innovació
  7. Lliurament del Guardó Salvador Casanova al Voluntariat per la Llengua
  8. 2020: Future Value Chain. Tendències del gran consum 
  9. Tendències del Consum alimentari a Europa 2020
  10. Jonas Jonason. L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra.
I us ofereixo algunes conclusions, que se'm van refermant amb el pas del temps: ...
Primerament, el pas del temps com a factor més important de la lectura dels meus post. Molt pocs sou els que seguiu al dia allò que penjo -entre altres coses, perquè tampoc hi tinc la rutina diària, o setmanal, establerta. I és amb el pas dels temps que un post va adquirint pes per la seva lectura. Això també va per mi, perquè hi ha molts apunts que modificaria només llegits amb uns ulls de mesos després, com per als lectors, que donen valor a apunts que havia fet fa temps, i que fan "pujar  posicions" a apunts ben antics.ç
Això també vol dir que no hi ha tanta urgència com pot semblar al primer cop d'ull a l'hora de llegir els apunts. Molts dels lectors ho fan al cap d'uns dies -o setmanes. (O potser és que alguns apunts milloren amb el temps, com els vins?). Per això, els apunts d'aquesta llista -com els de l'anterior- es corresponen a apunts més aviat "antics", i els apunts escrits més recentment -en aquesta ocasió, ben pocs- no hi són recollits.
Mirat per temes, allò que té a veure amb Granollers sempre és rellevant. La ciutat té una intensa activitat virtual, i això es demostra en com un post que té a veure amb la ciutat "fa la seva vida" (vull dir, amb això, que a vegades és "rebotat" pels usuaris). I si l'activitat té a veure amb la gent jove, doncs, ajuda molt a la seva difusió (els posts dels Amics de la Unió sempre són prou visitats).
La feina també és una component important. Hi penjo -ja ho sabeu- documents que em llegeixo per mi mateix (sigui de qüestions culturals, d'empresa, d'innovació, de tendències, alimentació, ...) , i que crec que pot ser interessant la seva traducció al català. I aquests tenen tots una resposta segura, tot i que més lenta. Mica en mica, la gent els localitza i els llegeix.
Finalment, la lectura. En aquest període he penjat pocs llibres, però tots s'han seguit molt. (Tinc uns quants posts pendents, que penjaré quan pugui). Segurament els clubs de lectura hi ajuden força, però també gent jove que llegeix i es mou en la virtualitat amb tota naturalitat.