dilluns, 4 de juny de 2012

Jonas Jonasson. L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra

La sorpresa literària d'enguany és un llibre que enganxa. Començant pel títol, ben estrafolari, però que insinua una continuació prou explítica de les aventures que se succeiran fins a la darrera de les quatre-centes pàgines trepidants de què consta el llibre.
Ara bé, per tal que no us feu il·lusions, us aviso que no trobareu pas un Stephen Hessel amb una vida llarga i intensa dedicada a construir la pau mundial, o un Jordi Pujol que, en plena maduresa, publica les seves memòries tot adonant-se que ha fracassat la seva estratègia i radicalitza els seus postulats nacionals. Al contrari, el vell Allan Karlsson és l'equivalent al Forrest Gump europeu, que ha protagonitzat els fets més rellevants del segle XX, resseguint totes les guerres possibles i tractant de tu a tu amb tots els grans líders mundials de la Història (entre els que hi ha els dictadors Primo de Rivera i Franco, Stalin, diversos presidents americans, Churchill, Mao-Tse-Tung, ...).
Cabut de principi a fi, s'entesta a ser feliç anant a la seva, peti-qui-peti (mai més ben dit, per què ell és especialista en explosius, i dels més grossos!). Per això, el dia que ha de complir cent anys, s'escapa per la finestra cercant noves aventures que resulten ser més que divertides -he de confessar que en més d'una ocasió m'he sorprès a mi mateix rient pels descosits tot llegint les situacions hilarants que s'esdevenen a la novel·la. Així, l'avi es veu embolicat en una llarga persecussió -per la policia i per una banda criminal inspirada en el Reial Madrid!-, fent estranys companys de viatges -fins i tot un elefant! i intercalant per entremig la narració de la seva extensa experiència vital, amb un final que ja voldríem per a nosaltres mateixos.
Tot el text traspua ironia pels quatre costats, per les ocurrències del vell Allan -veritats tan simples que no les veiem mai a primera vista. I és que, com deia l'avi de l'autor, la gent que només explica la veritat no val la pena escoltar-se-la. El resultat de tot plegat és una de les històries més higièniques mentalment -i més ara, en temps de crisi- que he llegit mai.
L'autor, en Jonas Jonasson, viu tan aïllat de tot que ni van poder-lo convèncer de treure el cap per la diada de Sant Jordi. I és que la geografia sueca té un no-sé-què que enganxa, en un paisatge pla, ple de llacs i boscos. (És molt recomanable fer l'exercici de resseguir la ruta del vell Allan amb el Google Maps pels escenaris dels pobles nòrdics, i més enllà i tot. A veure quin dia les editorials ens regalen aquests trajectes en els seus webs!). El que és cert és que totes les novel·les nòrdiques tenen un no-sé-què de desequilibris emocionals que fan estremir a qualsevol. Aquest cop, però, i per sort, ens fa esgarrifar de riure!
Un altre gran encert de les Edicions de La Campana que no us heu de perdre.  ...

Què en diu l'editorial?
L'AVI DE 100 ANYS que es va escapar per la finestra
Jonasson, Jonas
Traducció de Lluís Solanes
Edicions La Campana, 2012
Tocs, 83
PVP 19,00€, 416 pàgs.
ISBN 978-84-96735-65-1
2a edició
Segons l’Allan tots els conflictes de la humanitat tenen el següent principi: «Ets un tontoNo, tu ets més tontoNo, tu ho ets més», però tot es pot arreglar amb una ampolla d’aiguardent i ganes de deixar-ho tot enrere i mirar el futur.
L’Allan fa cent anys. A la residència on viu tots estan a punt de celebrar-ho, però ell ha decidit tocar els dos. Salta per la finestra i fuig cap a l’estació. Puja al primer autobús i s’emporta una maleta plena de diners que només havia de vigilar una estona. Immediatament té al darrere els ma¬fiosos, la poli i els responsables de la residència, que han perdut L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra. A partir d’aquí comença una rocambolesca persecució on l’Allan aconsegueix superar totes les dificultats gràcies a la seva calma estoica i a l’ajuda del grup de pintorescos amics que anirà fent pel camí.
Aquesta aventura esbojarrada s’alterna amb la història de la vida del murri Allan. Un home normal i corrent, especialista en explosius, apolític i inculte però que no s’ajup davant del poder. ¿Com pot ser que l’Allan sopi amb el futur president Truman? ¿I que conegui Churchill, Mao, Franco, De Gaulle o que, en un moment d’eufòria etílica, ajudi Stalin a fabricar la bomba atòmica?

Un viatge delirant per la història del segle XX
que fa petar de riure.
Premi al millor llibre dels llibreters suecs. 31 traduccions.
Una pel•lícula en marxa. 2.000.000 de llibres venuts.
Un èxit immediat, impetuós i planetari.

JONAS JONASSONVa néixer a Suècia el 1962. Després d’una llarga carrera com a periodista, assessor de mitjans de comunicació i productor tele¬visiu, Jonas Jonasson va decidir començar una nova vida. Va escriure un llibre, es va vendre totes les propietats que tenia a Suècia i es va traslladar a la ciutat suïssa de Lugano, a tocar de la frontera italiana. Ac¬tualment ha tornat a Suècia, viu al camp en una illa amb el seu fill i les seves gallines i està escrivint la seva segona novel•la. 
El fenomen de L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestrava cridar l’atenció de l’agència literària Pontas, que va fer a l’autor una proposta de cooperació internacional. Al cap de poques setmanes la seva novel•la s’havia venut a moltes de les editorials més importants d’Europa. 31 traduccions i una pel•lícula en marxa. 
wwww.jonasjonasson.com