dimarts, 7 d’octubre del 2014

Més de 10 consells per a buscar feina per als majors de 45 anys

Segueixo diversos blocs per feina, i de tant en tant m'agraden algun dels seus escrits, perquè suposa tot un treball de reflexió i un recull de propostes que pot ser d'utilitat. És el cas del bloc Orientación para el empleo, que ofereix pistes per a la gent que busca feina, i s'ha convertit en una mena d'enciclopèdia en referència a la gestió dels recursos humans i la seva contractació en el món laboral. El bloc està gestionat per José Jiménez Alonso, un professional dels recursos humans que, lògicament, ofereix també els seus serveis per a aquells que els puguin necessitar. Aquest sociòleg salmantí -madrileny d'adopció- s'ha dedicat durant molts anys a la gestió de recursos humans, tant seleccionant i recultant persones com dirigint-los. I amb un optimisme desbordant, en aquest cas es dedica a aconsellar aquells que, amb el pes dels anys sobre les espatlles, tenen dificultats en trobar feina.
L'article que mal-tradueixo va desgranant una sèrie de prejudicis sobre les persones majors de 45 anys, potser el col·lectiu amb més dificultats en aquests moments per a trobar feina. I en va apuntant petits consells, tots ells ben útils, intentant aportar als que busquen feina la visió dels que els han de contractar, per tal que ho tinguin ben present. 
Els prejudicis que intenta desmontar són prou reals: 
  1. Si ha estat acomiadat i porta tant de temps a l'atur és perquè no és un bon professional.
  2. Els majors de 45 anys no volen o els costa aprendre coses noves
  3. Els majors de 45 són poc hàbils amb les noves tecnologies.
  4. Als majors de 45 anys els falta ambició i motivació.
  5. Càrregues familiars.
  6. Els majors de 45 anys demanen salaris més alts.
  7. Els serà difícil acceptar que el seu cap sigui més jove.
  8. Són molt astuts.
I per a cada un proposa tot un seguit de consells pràctics. Vegeu-los ...


Les dades sobre l'atur a professionals majors de 45 són dramàtiques. Tinc 35 anys, he entrat a formar part del col·lectiu (35 a 40 anys) amb més risc de quedar aturat i per tant un col·lectiu amb dificultats per tornar-se a reincorporar, i no puc evitar un sentiment de tristesa i por. Però em nego a que aquest sentiment romangui molt de temps, serro les dents i segueixo treballant la meva ocupabilitat.
La situació és molt difícil i en aquest article no pretenc vendre miracles; l'accés al mercat laboral és difícil per a tothom, i sobretot per a determinats col·lectius. Però difícil no vol dir impossible, i per això has de posar totes les teves energies en tirar endavant, lluitar dia a dia. Si sols llegir-me, sabràs que no crec en l'atzar com a solució als problemes; però sí que crec que la sort es construeix.

Què hi trobareu, en aquest article?
- Per què les empreses no contracten majors de 45 anys? Quins prejudicis hi ha
- Consells per a buscar feina quan ets major de 45 anys. Donaré consells per millorar la vostra ocupabilitat i trucs per aplicar al CV i en les entrevistes de treball.

Per què les empreses no contracten persones més grans de 45 anys? Com solucionar-ho?


Prejudici 1: Si t'han acomiadat i portes tant de temps a l'atur és perquè no ets un bon professional 

Aquest és un prejudici heretat d'èpoques anteriors a la crisi. Malauradament, estem en un context en què els acomiadaments són habituals, els majors de 45 anys solen ser aturats de llarga durada i no ho són per decisió pròpia, com podia passar abans de la crisi (alguns professionals deixaven esgotar tot el temps d'atur a propòsit).

Consells:
  • Si la teva empresa anterior va tancar o fer un ERO, indica-ho al CV.
  • Si en els últims treballs estaves contractat per un temps determinat, pots indicar-ho en el CV, per exemple: "contracte temporal de 3 mesos o substitució per baixa de 2 mesos o campanya de mes i mig de durada".
  • Aconsegueix una carta de recomanació d'anteriors empreses. Demana recomanacions a través de LinkedIn i d'Infojobs (ambdues plataformes tenen la funcionalitat d'afegir recomanacions). Fés-les servir, són molt potents, els reclutadors hi confien i valoren molt les opinions de tercers.
  • Justifica el temps que has estat a l'atur amb accions concretes: formació, voluntariats, col·laboracions en empresa familiar, etc. Es tracta de demostrar que ets un professional amb interès a mantenir-se actiu, que pot fer-se útil en qualsevol entorn. Això sí, tingues precaució amb justificar massa temps amb formacions, fer cursos per fer no es valora, a l'inrevés, pot ser contraproduent. Quan un candidat ha realitzat molts cursos pot ser indicatiu de manca d'objectius, manca d'iniciativa i d'una estratègia definida.

Prejudici 2. Els majors de 45 anys no voleu o us costa aprendre coses noves

Hi ha empreses que pensen que els professionals majors de 45 anys creuen saber-ho tot sobre el seu lloc de treball o que els costa més sortir de la zona còmoda de les seves rutines per incorporar nous hàbits, metodologies o eines en el seu treball.
Estem en un època de canvis continus, en la qual hem de ser conscients que el canvi és una constant en l'entorn laboral, canviar ens costa a tots, però o ens adaptem o no tindrem oportunitats laborals.

Consells:

  • Pots fer-ho a través de la formació que has realitzat últimament però fer cursos no és el mateix que tenir una actitud cap a l'aprenentatge o capacitat d'adaptació.
  • Darrerament, introdueixo un nou apartat en alguns dels CV dels professionals amb els que treballo, on cito les fonts d'informació digitals utilitzades per mantenir actualitzat contínuament sobre el teu sector i lloc de treball, com ara webs, blogs, butlletins o professionals de referència als que se segueix en les xarxes socials.
  • Davant de la pregunta: com creus que t'adaptaries a la nostra forma de treballar?, mostra't segur i respon que mai has tingut problema per adaptar-te i incorporar noves eines de treball; que necessitaries un període d'aprenentatge, com és normal. No facis massa preguntes sobre el període de formació interna o si tindries una persona per tutorizar-te a l'inici, pot indicar inseguretat.

Prejudici 3. Els majors de 45 són poc hàbils amb les noves tecnologies.

Pot ser cert que hi ha un condicionant generacional per adaptar i incorporar les noves tecnologies en la vida quotidiana i en el treball. La diferència amb els nadius digitals és evident i comprensible; ells han nascut en un entorn tecnològic i tenen una intuïció gairebé natural per a les noves tecnologies.
Però hi ha molts professionals majors de 45 anys que no només han sabut adoptar les noves tecnologies en la seva vida professional i laboral sinó que en són autèntics apassionats i experts. Com tot a la vida, és qüestió de posar-hi ganes i interès. Com més temps hi dediquis, més coneixement tindràs, i a més coneixement, més motivació per continuar aprofundint. Cal perdre la por a la tecnologia perquè és el present i el futur,. Introdueix-t'hi el més aviat possible per no perdre el tren.

Consells:

  • Forma't sobre internet, xarxes socials, eines on-line, etc
  • Un consell: NO posis en el teu CV que has realitzat un curs sobre internet; a mi personalment m'indica que és una persona que no en sap res i ha fet un curs de 20 hores per tenir unes nocions superficials. El que has de fer és demostrar que et sents còmode en internet, que fas servir xarxes socials, que coneixes eines on-line útils per al teu lloc de treball.
  • Has de dominar les eines bàsiques (Paquet office, sobretot Word i Excel), mínim, a nivell "usuari avançat".
  • En el teu CV, per donar una imatge en aquest sentit, pots incloure enllaços a les pàgines web de les empreses on has treballat, usant hipervincles. Introdueix enllaços als teus xarxes socials, com Twitter o Facebook (si les fas servir a nivell professional), o LinkedIn, per donar millor imatge utilitza acotadors d'URL, per no posar tot l'enllaç complet, com https://goo.gl/ (de Google).
  • Utilitza un disseny modern per al teu CV. Modern no vol dir fer un "CV de fantasia", però si introduir una línia estètica visualment atractiva, amb icones, diferents tonalitats de colors, enllaços i crides d'atenció. Donaràs una imatge molt actualitzada a més de demostrar domini de Word. No presentis un CV, antiquat, trist i monocromàtic.
  • Presenta el CV en PDF.
  • Fins i tot pots fer servir el mòbil per enviar el teu CV a l'empresa o per confirmar l'entrevista, al final del missatge apareixerà el missatge: <<enviat des del meu "la teva marca de telèfon">>. Vés amb compte amb això, si nó hi estàs habituat, fes proves abans.
  • En l'entrevista: si et pregunten que quines estratègies estàs seguint per buscar feina, aprofita per dir que a més dels mitjans tradicionals com els portals d'ocupació, estàs usant estratègies 2.0.

Prejudici 4. Als majors de 45 anys els falta ambició i motivació.

Algunes empreses poden pensar que l'etapa d'ambició professional, de voler menjar-se el món, de fer l'impossible per ascendir i per destacar, ja t'ha passat, i que estàs en una etapa en què valores més la tranquilitat i la comoditat que els reptes i l'acció.
Tots passem per diferents etapes al llarg de les nostres vides (professionals i personals), i en cadascuna d'elles necessitem, de formen natural, alguna cosa diferent. I pot ser cert que a mesura que avancem en la vida valorem més l'estabilitat i el treball sense pressió, que no pas una forta comissió variable o un projecte que et desafiï. Però això no està renyit amb la motivació, mantenir un treball ja és prou motivació.

Consells:

  • En el CV, afegeix els èxits més importants de les últimes experiències.
  • Durant l'entrevista deixa clar que no et suposa un problema començar de zero i haver de tornar a demostrar la teva professionalitat, confies en les teves habilitats i en la teva capacitat de treball.
  • Tenir motivació és tenir motius, i motius te'n sobren.

Prejudici 5. Càrregues familiars.

Es tendeix a pensar que una persona major de 45 anys té més problemes per viatjar o per modificar el seu horari per les responsabilitats familiars.

Consells:

  • És cert que tenen càrregues familiars, però en la majoria dels casos, els fills tenen l'edat suficient per ser més o menys dependents. I això és el que has de vendre a l'entrevista, que els teus fills són més grans (no cal anar a recollir-los a la guarderia o l'escola) i que, amb la teva parella, pots organitzar-te perfectament per eventualitats puntuals o que els teus pares o sogres et poden ajudar sense problema.
  • No incloguis en el currículum ni l'estat civil, ni si tens fills o no. Aquesta informació està obsoleta. Si li interessa saber la teva disponibilitat per viatjar o per fer torns, t'ho preguntaran directament.
  • Quan et truquin per telèfon, busca un lloc tranquil de la casa per parlar, que no hi hagi soroll de fons. Si l'hora de l'entrevista no et quadra per motius familiars, no ho diguis. (Exemple del que no s'ha de contestar: Podria ser a una altra hora? És que he d'anar a buscar els meus fills a l'escola). Disculpa't i demana una altra cita perquè a aquesta hora tens un altre compromís important que no pots cancel·lar.

Prejudici 6. Els majors de 45 anys demanen salaris més alts.

Aquest prejudici és un dels més importants. És cert que en els primers anys de la crisi eren bastants els professionals que rebutjaven ofertes d'ocupació, perquè no estaven disposats a baixar-se el salari però actualment tots hem entès que tot i que ens diguin, els salaris han baixat.
Encara es manté la por a contractar una persona amb molta experiència i que no estigui motivat a conseqüència del seu salari o que vulgui marxar si troba un altre salari superior.

Consells:

  • Informa't sobre els salaris que s'estan oferint per a un perfil com el teu.
  • En l'entrevista has de deixar molt clar que coneixes i assumeixes la nova situació i que la teva prioritat és començar a treballar i poder demostrar la teva vàlua in-situ.
  • A Infojobs i altres portals d'ocupació, revisa quines són les bandes salarials que has definit com a salari mínim i salari desitjat, per evitar ser descartata Infojobs per aquest motiu.

Prejudici 7. Els serà difícil acceptar que el seu cap sigui més jove.

Els departaments de RRHH volen evitar conflictes costi el que costi; per això s'avalua el grau d'afinitat del candidat amb el nou equip, i un dels dilemes és si l'actual cap tindrà la suficient personalitat o autoritat per fer-se respectar per una persona que, en molts casos, sap més que ell o que, simplement, per edat i experiència es resisteixi o se senti incòmode per ser coordinat per una persona més jove.
La majoria dels caps no solen tenir complexos; però alguns sí, i poden sentir-se intimidats i insegurs amb un altre professional amb més experiència.

Consells:

  • Segurament et facin alguna pregunta sobre aquest aspecte. Prepara la teva resposta amb antelació. Pots argumentar que ja has tingut algun superior jeràrquic més jove que tu amb qui mantenies molt bona relació. Pots argumentar també que dels professionals més joves es pot aprendre molt. I que a la feina ets una persona cordial, sempre disposada a aprendre i ajudar, que mai has tingut conflictes seriosos amb els companys de treball, amb els que encara mantens contacte.
  • Durant l'entrevista, deixa que l'entrevistador porti el pes i el ritme. Encara que detectis que el reclutador no domina el teu lloc, no ho facis notar.

Prejudici 8. Són molt astuts.

Es pressuposa que les persones amb molta experiència se saben tots els trucs i han anat adquirint mals hàbits dels que els és difícil desfer-se'n.

Consells:

  • Per pal·liar aquest prejudici n'hi ha prou en mostrar-te com una persona honesta, responsable i treballadora.

També t'ajudaran aquestes recomanacions i c
onsells Generals:
  • Estudia el mercat i les ofertes d'ocupació per a conèixer que s'està demandant.
  • Si creus que per la teva edat t'han de descartar automàticament en els portals d'ocupació, sense haver entrat en el teu CV, el que pots fer és enviar el teu CV per mail a la persona que estigui gestionant el lloc vacant, al departament de RRHH o l'adreça de correu que l'empresa tingui habilitada per reclutament, l'assumpte o al cos del mail indica l'oferta a la qual estàs aplicant.
  • No menteixis sobre l'edat en els portals d'ocupació, ni t'atabalis per ocultar o mostrar-la en el Currículum, tard o d'hora hauràs de dir-la.
  • En el teu currículum, fes servir una foto recent. Dóna molt mala imatge veure una foto antiga i de mala qualitat.
  • Incorpora nous hàbits per buscar feina.
  • Sense entrar en la polèmica, però la forma de vestir transmet molt. No caiguis en els extrems, vestir massa clàssic o vestir massa modern / juvenil.
  • Prepara amb cura el teu Currículum, Carta de Presentació i l'Entrevista de Treball.
  • Currículum atractiu i no més de dos fulls (concís, breu i ben pensat).
  • Adaptael Currículum a cada oferta i empresa.
  • CurrículumB, sí o no?
  • Utilitza portals específics per a majors de 45 anys, com ara:



  • Construeix la teva marca personal i promociona't. Escriu un bloc i prepara l'estratègia a les xarxes
  • Planteja't convertir la teva experiència en un Autoocupació, però sense deixar de buscar feina per compte d'altri.
  • Recolza't en la teva xarxa de contactes.
  • No t'obsessionis a tornar al teu antic sector. Recicla el teu coneixement i experiència per ampliar possibilitats.
  • Posa en valor la teva experiència i valors. Hi ha moltíssimes empreses que valoren l'experiència i que prefereixen incorporar gent gran, perquè, per la seva cultura empresarial, no entenen ni són capaços d'adaptar-se als valors i actituds laborals de les noves generacions.
  • Durant qualsevol interacció amb l'empresa manté una actitud positiva i segura. No intentis donar pena, fuig del victimisme, no et queixis de la teva situació ni manifestis que et sents discriminat, anirà en contra teva.
Si pots aportar algun consell més que pugui ajudar, sent lliure de fer-ho, t'ho agraeixo per endavant