dissabte, 20 de març del 2010

Sebastià Alzamora. Miracle a Llucmajor

He xalat molt llegint-me aquest llibre. Entre la fina ironia d'un Montcada i els moments bojos i hilarants d'un Camilleri costumista, en Sebastià Alzamora narra un episodi de la biografia d'en Pere de Son Gall, i el seu cometagiroavió, invent precursor de l'autogiro. En Sebastià fa volar la seva desbordant imaginació, i hi barreja la Maria Antònia Salvà -sa madona de s'Allapassa, poetessa conciutadana seva- i la Lliga del bon mot, entre altres personatges illencs.
Tot i amb això -l'evidència de passar una bona estona llegint un bon llibre-, la tasca comporta una altra recompensa, almenys per a mi: l'aprenentatge d'uns quants mots, no sé si bons, però almenys nous per a mi. Per tant, l'esforç de consultar a l'Alcover-Moll paraules com: esburbat; plet; partions; bolic; jutipiris; cassalla; ginyols; enteixinats; aiguavés; una mica sull; amitges; motar; amb sebres; aixuxí: ... O expressions com ara: "que mos dugui molts d'anys d'avantatge"; "un altre pic"; "anar de tres qui n'agafa quatre"; "entrar a balquena"; "això són dois"; "putes de dones, i de cavalls verds!"; "te'n vas des boll!";  ... i tantes d'altres que he subrallat en groc en el llibre, i que mostren la riquesa de vocabulari de la nostra llengua.
En resum, una magnífica petita obra, que mostra la fusta de bon escriptor d'en Sebastià. I és que alguns escriptors són del tot imparables!
Què en diu l'Editorial?
Aquesta novel·la es basa parcialment en la història real d’un jove pagès de l’interior de Mallorca que, l’any 1920, va decidir construiruna màquina voladora que fos capaç d’enlairar-se i d’aterrar verticalment, a la qual va donar el nom de cometagiroavió.
Text de contraportada
En Pere de Son Gall és un jove pagès de Mallorca que, als anys vint, decideix construir una màquina voladora, batejada amb el nom de cometagiroavió. El projecte pateix tota mena d’entrebancs i desperta les burles de la gent del poble, que titlla en Pere de boig i d’il·lús. Però en Pere és obstinat, tant en el desig de volar com en l’amor incondicional que sent per na Maria Boscana, filla d’un poderós terratinent.
Mentrestant, des de Barcelona arriba una comissió de la Lliga del Bon Mot, amb la missió de combatre la blasfèmia i la grolleria a l’illa. Les tres dames del Bon Mot, l’alcalde vidu, el capellà dipsòman i els entranyables amics d’en Pere permeten a Sebastià Alzamora crear una comèdia emotiva i divertida, que parteix d’una història real i que celebra la força irresistible de l’amor i la capacitat de superació d’un home amb la dèria de volar.