dissabte, 28 de juliol del 2012

Bombes sobre Londres


No, no és pas que la ciutat de Londres es mereixi un bombardeig després de la impactant cerimònia d'innauguració dels Jocs Olímpics. (Tot i que desaprofitar l'ocasió per fer pujar junts dalt de l'escenari els dos únics Beatles vius és més que un sacrilegi musical, i potser es mereixeria algun càstig ben sever).
I és que un esdeveniment d'aquestes característiques és més que una suma d'atletes passant-s'ho bé tot competint. Per exemple, normalment s'acompanyen d'una sèrie d'espectacles sota el paraigua d'Olimpíada Cultural, que ens han passat del tot desapercebut. Per què, si haguéssim estat al cas, hauríem descobert que no fa ni un mes, a Londres van poder viure allò que a Granollers ja havíem viscut l'any 2006: un Bombardeig Poètic, com un cant per la cultura de la pau.
Com a ciutat bombardejada, Londres ha seguit les passes de Santiago de Xile -fou la primera, el 2011-, Dubrovnik (2002), Gernika (2004), Granollers (2006), Tàrrega (2007), Varsòvia (2009) i Berlin (2010). Totes elles, organitzades pel col·lectiu Casagrande de joves poetes xilens, excepte les de Granollers i Tàrrega. A la nostra ciutat, fou el col·lectiu de joves de l'Embut qui s'encarregà de tirar endavant la iniciativa (amb un gran suport d'en Josep Font des del Museu, tot cal dir-ho). I ho dic perquè enlloc se'ns inclou com a ciutat que ha sigut capaç, per exemple, d'implicar totes les escoles en preparar aquest bombardeig de poesia.
Però el que em sorprèn realment no és això -que s'hagi tornat a fer, per què la iniciativa bé s'ho val, i que Granollers no se'ns tingui presents, per què ja hi estem acostumats-, sinó que no he estat capaç de trobar a internet cap vídeo de record d'aquest esdeveniment cultural tan important per la nostra ciutat. Tant que parlem de memòria històrica, però sovint perdem la memòria més recent. Hauríem de parlar de quant curta és la memòria, quan ja no som capaços, en l'era d'internet, de deixar constància per a altres generacions d'esdeveniments d'aquestes característiques. No podríem incloure en el web del Centre de Cultura per la Pau un recull d'accions d'aquestes característiques que s'han impulsat des de Granollers? (Ah, no, que no n'hi ha, de web!).
(Tot això, per altra banda, just el dia en què la ciutat d'Alep a Síria continua sent bombardejada, i encara no hem vist cap manifest dels Majors for Peace reclamant el cessament de la violència).
Només he pogut trobar la següent notícia (això sí, sense cap vídeo), parlant del Bombardeig Poètic de Granollers ...

Projecte BOMBARDEIG POÈTIC
El 31 de maig de l'any 2006, el col·lectiu embut va organitzar un bombardeig poètic a Granollers. Es va realitzar commemorant l'aniversari del bombardeig per part de l'aviació italiàna a la ciutat, durant la guerra civil.
Un bombardeig poètic és la transformació del concepte tradicional de bombardeig aeri amb bombes. En aquest cas un vehicle volador llança poemes, en format de punt de llibre, transformant el bombardeig en una experiència emotiva, participativa i pacífica; mostrant que hi ha alternatives a l'opció bèl·lica. 

La idea del bombardeig poètic va néixer del col·lectiu Casagrande, un col·lectiu xilè de Santiago de Xile. L'any 2001 van realitzar el primer bombardeig poètic a la casa de la moneda de la capital xilena. El mateix col·lectiu va estendre la iniciativa a altres ciutats del món que han sofert greus bombardejos al llarg de la història. 

El col·lectiu embut es va interessar en aquesta proposta i va aconseguir iniciar la organització amb l'ajut de l'ajuntament i el museu de Granollers. 
La jornada va ser festiva, amb un concert d'animació i un acte d'homenatge oficial, on una víctima directe del bombardeig va llegir un manifest. La culminació de la jornada va ser quan va aparèixer un helicòpter deixant caure més de 400 poemes en forma de punt de llibre sobre la plaça de la porxada, mentre una banda interpretava una cançó composta especialment per la ocasió. 

Altres bombardejos poètics: 
2001 Santiago de Xile, casa de la moneda (org col·lectiu casagrande) 
agost de 2002 Dubrovnik (org col·lectiu casagrande) 
2004 Gernika (org col·lectiu casagrande) 
31 maig 2006 Granollers, plaça de la porxada (org col·lectiu embut) 
23 abril 2007 Tàrrega (org Ajuntament de Tàrrega)