dimecres, 6 de febrer del 2013

L'adéu a la Marta Planas

La foto és meva, de la Mitja de l'any passat
Com sempre, hi ha adéus que no toquen. Perquè venen abans d'hora, és evident i injust. Però també perquè, després de molts anys de lluitar per una idea, i quan ja la tenim gairebé a tocar, el maleït càncer li arrabassa la possibilitat d'arribar-hi. Aquest és el cas de la Marta, que fou presidenta comarcal d'Esquerra i regidora del poble del Montseny
No cal amagar tampoc aquí les meves desavinences amb la manera de fer de la Marta -som d'un partit amb tradició perfeccionista, que es dedica massa vegades a avaluar els matisos que ens separen, enlloc del traç gruixut que ens guia-, però això no treu que cal reconèixer el coratge i el valor de les dones que s'han volgut dedicar a la política a casa nostra.
En moments de descrèdit de la política, el seu exemple és un referent ben vàlid pels que creuen en el compromís de les persones, més enllà de les idees, per treballar per la gent que sentim propera, sigui al poble o al país.
La tinc ben present en diversos moments del darrer tram de la malaltia, enmig de la Mitja, difonent la lluita contra el càncer amb els amics d'en Toti, o veient-la disfrutar en el concert contra la Sida, cantant per la salut i la llibertat.
Segur que en el cel dels polítics, a banda de conversar pausadament però apassionada amb l'Heribert Barrera i el Doctor Broggi, vetllarà perquè el nou país que estem construint tingui totes les garanties de llibertat i justícia que calgui. Una abraçada ben forta. ...
Això en deia avui la premsa, sobre la Marta:

Planas patia un càncer des de fa temps que malauradament no ha pogut superar. Era membre d’Esquerra Republicana i n’havia estat la màxima responsable a la comarca entre el 2004 i el 2010. L'any 2004 va substituir Santi Martí al capdavant del partit i va ser reescollida dues vegades.
De la mateixa manera, Marta Planas també havia estat regidora a l'Ajuntament de Montseny fins al 2011.
Oriol López, regidor d'ERC a Mollet, va ser secretari de comunicació amb Marta Planas durant una època de la seva presidència comarcal del partit i per això la va conèixer. Per López, "Marta Planas va ser presidenta comarcal en un moment en que Esquerra va fer un gran creixement, entre 2003 i 2006 va augmentar molt la militància i ella ho va saber coordinar molt bé".
Segons Oriol López, Marta Planas "era una persona tímida, però amb les conviccions molt fortes, que sabia on havia d'anar", ha ressaltat el regidor de Mollet.
L'enterrament tindrà lloc demà al matí al Tanatori de Granollers i serà una cerimònia laica.