dimecres, 10 d’abril del 2013

10 professions per al 2020

Embolicat en projectes que tenen a veure amb com ajudar la gent a trobar feina, em trobo amb un article  prou interessant, al mateix temps que curiós, sobre les professions que arrasaran el 2020.
La funció d'orientació professional es basa massa vegades en els esquemes establerts -pels marcs i les dinàmiques educatives, sobretot- abans de la crisi. La capacitat d'imaginar noves propostes que, a més, puguin convertir-se en professió, és del tot engrescadora. Per això, em semblen tan suggerents les propostes  de nous oficis que ja estan sorgint en el nostre entorn i que, d'aquí a pocs anys, poden estar a l'alçada dels oficis "tradicionals" que omplen instituts i universitats.
A més, el concepte de professió també anirà canviant. Poques feines ho seran per tota la vida. I, en canvi, moltes aficions s'aniran transformant, mica en mica, en una forma de suport econòmic.
La proposta que se'ns fa és la següent:

Deu treballs de futur:
  1. Agricultor de proximitat
  2. Assistent mèdic personal
  3. Representant professional
  4. Enginyer de reciclatge
  5. Nano-tècnic i nano-metge
  6. Desenvolupador o tècnic de domòtica
  7. Gestor de voluntaris en línia
  8. Mestre digital
  9. Assistent personal
  10. Dissenyador de somnis
L'article és de Miguel Ayuso, basat en entrevistes a responsables de recursos humans i, com sempre, m'atreveixo a mal-traduir-lo sencer al català. ...


En això treballarem: deu professions que arrasaran el 2020:

En els temps que corren és difícil visualitzar el mercat laboral en el curt termini. Professionals que fins fa molt poc consideràvem de primer nivell, com arquitecte o enginyer de camins, viuen enmig d'una enorme incertesa, amb la vista posada a l'atur o a l'estranger. Tenint en compte això, sembla impossible entreveure quines seran les professions que tindran més demanda en el futur, però comptem amb més informació del que pensem.
Entreveure oficis concrets del futur entra dins del terreny de la ciència ficció, però els experts tenen clar una cosa: no hem de donar per fet que les professions de més alt nivell dels nostres dies seran les millor remunerades dins de, posem, 20 anys. Els temps canvien, i cada vegada més ràpid, però hi ha tendències establertes, com l'envelliment de la població, l'avenç de la nanotecnologia o l'esperat auge de la societat del coneixement, que faran que sorgeixin noves professions.

Pare, què hauria d'estudiar?
"La crisi actual ens ha fet veure que el posicionament d'Espanya en el futur haurà d'estar vinculat a una nova indústria de serveis necessàriament innovadora i internacional", afirma contundent César Castel, director d'operacions d'Adecco. Per això, assegura, si hem d'aconsellar als nostres fills què han d'estudiar avui per tenir una bona feina demà, hem d'apostar per formacions tècniques -enginyeria i informàtica semblen valors segurs-i disciplines transversals que permetin treballar en un major nombre de sectors-administració i direcció d'empreses, matemàtiques o física, economia ... -. "Ara bé", explica Castel, "hem de ser conscients que l'ocupació com a lloc durador desapareixerà. El treball estarà vinculat a projectes concrets i la mobilitat serà un requisit indispensable".
Triomfaran aquelles persones que sàpiguen treballar en equip amb professionals d'altres branques i entenguin les necessitats de cada projecte. Per a Anna Quintero, directora de màrqueting i comunicació del portal de recerca de feina Infojobs, els treballadors que tindran èxit en el futur seran aquells que sàpiguen compaginar disciplines : "El valor s'aportarà en la mesura que la persona sàpiga adaptar-se a diferents situacions. Tot serà més interdisciplinari i les connexions seran més importants". En la seva opinió, en una societat que, de ben segur, girés al voltant d'Internet, tenir grans coneixements i tenir molta informació emmagatzemada en el cervell, serà menys útil. "Ser una enciclopèdia errant no servirà de res", sentència Quintero. "Triomfaran aquelles persones amb habilitat per veure les connexions entre matèries, que sàpiguen treballar en equip amb professionals d'altres branques i entenguin les necessitats de cada projecte".

DEU TREBALLS DEL FUTUR:

1. Agricultor de proximitat
Segons l'opinió de Quintero, la creixent preocupació pel que mengem farà que sorgeixin noves professions al voltant de l'agricultura ecològica. En concret, explica, sorgiran agricultors altament tecnificats que ofereixin productes de qualitat a les grans ciutats. Segons es desenvolupi l'agricultura urbana apareixeran tècnics d'agricultura vertical, especialitzats en crear horts a les façanes dels edificis.

2. Assistent mèdic personal
"Les innovacions en el terreny de la salut", explica Castel, "conduiran a un tractament mèdic personalitzat en funció dels nostres gens". Això farà que sorgeixin nous especialistes sanitaris que s'encarregaran d'adequar els diferents fàrmacs i tractaments per a cada persona, en funció dels principis actius que els seus gens requereixin. Al principi només les persones amb més diners podran comptar amb aquest tipus d'assistents, però és previsible que en un futur s'ofereixi el servei en les assegurances privades i, si segueix existint, en el sistema públic de salut.

3. Representant professional
"El talent serà tan important en el futur que els grans professionals necessitaran representants", explica la directiva d'Infojobs, "igual que ara el tenen els futbolistes". Segons la seva opinió, la gent que és molt bona serà molt buscada i necessitarà a algú que gestioni els seus treballs - que, a més, com apuntava Castel, seran esporàdics-. La figura del headhunter, aquell que treballa per a les empreses buscant els millors empleats, s'invertirà: els headhunter passaran a buscar les millors empreses per a cada professional.

4. Enginyer de reciclatge
Castel creu que en el futur seran necessaris professionals que s'encarreguin de dissenyar productes amb la previsió de facilitar el reciclatge de components. Encara que sembli mentida, això és una cosa que encara no es té massa en compte, ja que no interessa al conjunt del sistema productiu, però si seguim per aquest camí arribarà un moment en què el reciclatge no sigui una opció, sinó una necessitat.

5. Nano-tècnic i nano-metge
La nanotecnologia és una disciplina incipient que serà de vital importància en el futur immediat. "Una de les professions més demandades", explica Quintero, "serà la de metge-enginyer, persones que coneguin a fons la salut però tinguin coneixements de tecnologia que els permetin utilitzar noves eines i tècniques, que seran cada vegada més petites i menys invasives". A més, tots els tècnics especialitzats en manipular instruments nanotecnològics, en tot tipus d'indústries, tindran un lloc ben remunerat en el mercat laboral.

6. Desenvolupador o tècnic de domòtica
"La domòtica és una tendència general", explica Quintero, "i cada vegada arribarà a més punts de la casa. Es necessitaran nous professionals que dissenyin i mantinguin tots aquests aparells. On ara hi ha el tècnic del gas hi haurà en el futur un tècnic de finestres intel·ligents, o qualsevol altra cosa".

7. Gestor de voluntaris en línia
"La Xarxa", explica Castel, "ens permetrà realitzar tasques des de la llar de caràcter social per a les ONG". Sorgirà llavors, segons creu el directiu d'Adecco, "la figura del gestor de professionals que accedeixin a cedir part del seu temps per a aquestes activitats".

8. Mestre digital
Els mestres digitals seran tan importants com ho són avui els professors d'anglès. En un entorn cada vegada més tecnificat, explica Quintero, seran necessaris els mestres digitals en dos sentits: per ensenyar a aquelles persones, més grans, que no aconsegueixin superar la bretxa digital i per fer classe a uns estudiants que han crescut en un entorn tecnificat i no saben estudiar amb llibre i llibreta. "Arribarà un moment", explica Quintero, "en què totes les gestions s'han de fer per Internet, i si no et maneges bé algú haurà de explicar-t'ho".

9. Assistent personal
"En el futur", explica Quintero, "la gent tindrà interès per mantenir el poc temps lliure que tingui". Segons la seva opinió, seran molt més habituals, i més especialitzats, els assistents per fer els deures amb els nens, cuinar o anar de compres. La directiva d'Infojobs creu fins i tot que sorgirà la contractació d'assistents laborals que ens ajudin a fer el nostre propi treball per tenir més temps lliure. Al gener, una empresa va acomiadar a un dels seus programadors per subcontractar seu treball a un informàtic xinès, un estratagema que, segons Quintero, podria acabar sent habitual (i legal) en el futur.

10. Dissenyador de somnis
Arribarà un dia en què l'argument de Desafiament Total es converteixi en realitat? A Castel no li cap dubte: "La opcions de desenvolupament de tecnologies virtuals ens permetrà anar a aquest professional perquè ens dissenyi un somni específic en funció dels nostres requeriments, tal com ara anem a dissenyar un viatge de plaer".