dijous, 13 de juny del 2013

Més professions de futur

El futur és a les seves mans
En ple procés de tria de les optatives per a l'any vinent -4t d'ESO!-, la N. no té clar què vol estudiar, fer o ser el dia de demà. Amb gairebé quinze anys, jo no tenia res clar (tampoc és que ho tingui clar avui en dia!), i no crec que ella hagi pogut trobar el seu què en un futur que ningú veu gens definit.
Li faig arribar un altre article curiós, que proposa diverses professions "del futur"; és a dir, d'aquelles que avui només són imaginables en la ment dels creadors d'escenaris futurs. L'article està escrit ja el 2010, per Gustavo Acha, un consultor d'estratègia i recursos humans argentí. La conclusió és que cal tenir una ment oberta per pensar que d'aquí a poc temps res serà com ho veiem avui en dia. La innovació -també a nivell de les professions- és a l'ordre del dia, i ha vingut per quedar-se. I no és gens fàcil posar-se en la pell dels més joves per endevinar el futur que els espera.
Com sempre, em proposo mal traduir-lo al català. ...


Les professions del futur: de què treballarem en el 2020?
Brokers de talent, tecnoagricultores, holografistas ... Un panorama de les professions en ascens per als propers anys ... El futur està arribant. I, per a suportar, és interessant indagar en les professions que donaran respostes a les necessitats organitzacionals, ecològiques, productives i tecnològiques del segle XXI.
Universitats europees com la d'Oxford, a través de l'School of Social Sciences, o la de Barcelona estan investigant els canvis en el món laboral a partir del canvi tecnològic, les tendències ecològiques i les noves formes de relació de de les empreses amb els governs i les comunitats. Vegem, a continuació, un panorama de les professions del futur.

Professions de negocis i recursos humans
  • Broker del talent: Administrarà i vendrà talent. Aquest professional identificarà les capacitats adquirides pels treballadors i les comercialitzarà en organitzacions a escala global.
  • Collective Intelligence Office: Serà responsable de gestionar el coneixement de l'organització, i l'encarregat de potenciar i maximitzar el capital humà i les seves competències.
  • Gerent de Benestar: Serà un directiu especialitzat en proveir i implementar plans de beneficis per millorar la salut laboral i l'equilibri de treball / vida personal dels membres d'una organització.
  • Agility Consultant: Serà un consultor de simplicitat i agilitat en els negocis. Ajudarà a les organitzacions a racionalitzar els processos, la tecnologia, les seves estratègies i les eines de màrqueting.
Professions d'ecologia i responsabilitat social
  • Sustainability Manager: Serà el director encarregat de vetllar per les bones pràctiques de la companyia en relació a la cura del medi ambient i els vincles amb governs i comunitats. Entre les seves responsabilitats, hi haurà la prevenció de fraus i l'elaboració de programes de gestió de crisi, per enfrontar contingències com catàstrofes naturals.
  • Recicladors Ambientals: La necessitat de preservar recursos naturals impulsarà l'aparició de nous especialistes del reciclatge. Aquests s'encarregaran de reconvertir els residus tòxics en matèries primeres per a la producció o en noves fonts d'energia no contaminants.
  • Data Ecologist: Brindarà dades a organitzacions públiques i privades sobre l'evolució d'indicadors ecològics i ambientals.
Professions mèdiques i científiques
  • Bioinformàtic: Serà un especialista en biotecnologia i informàtica que treballarà en el desenvolupament de tractaments mèdics.
  • Geomicrobiòleg: Tindrà formació en geologia, ciències ambientals i microbiologia, per treballar en la creació de microorganismes que ajuden en les tècniques mèdiques del futur i en l'eliminació de la pol·lució.
  • Nanometge: Seran metges amb formació en nanotecnologia, per al desenvolupament i operació de dispositius per a la cura de la salut.
Agronegocis
  • Productor d'aliments orgànics: Empresari i agricultor que dominarà tant les tècniques genètiques com les comercials. Aquest perfil sorgirà per l'alta demanda de productes ecològics.
  • Tecnoagricultors: Utilitzaran robots per a la sembra, el tractament químic i la recol·lecció dels cultius. Empraran equips de reg intel·ligent que adequaran la humitat a les necessitats dels vegetals i disposaran d'ordinadors connectats a grans xarxes d'informació agrícola
  • Aqüicultors: Manejaran "plantacions submergides", on conrearan i criaran diferents espècies d'animals i vegetals per al consum. Seran especialistes en biologia marina i genètica. Actualment, ja treballen amb mol·luscs i algues en recintes controlats.
Professions de tecnologia i entreteniments
  • Dissenyador de videojocs: Els videojocs ja són una de les indústries més poderoses del món de l'entreteniment, amb vendes per 10.000 milions de dòlars anuals només als Estats Units. I aquesta tendència seguirà ferma, creant milers de llocs de treball de dissenyadors.
  • Connectors: Seran especialistes en empalmar fibres òptiques.
  • Telecomunicòlegs: Seran els especialistes que gestionaran la interconnexió massiva d'ordinadors i sistemes electrònics a través de xarxes de telecomunicacions com Internet. En aquesta professió hi haurà tant tècnics com creatius.
  • Holografistes: Especialistes en la creació d'animacions i espectacles mitjançant l'holografia, que permet crear objectes i escenaris tridimensionals, gràcies a la tècnica del làser.
En definitiva, el futur està arribant. I amb ell vénen noves indústries, nous negocis i noves professions per a exercir en el mercat laboral.