dimarts, 3 de setembre del 2013

De les Cadenes a les Consultes

La Cadena granollerina, tot i ser vacances, va acollir prop de 600 participants
Portem unes quantes setmanes veient com se celebren Cadenes humanes per la Independència arreu del planeta. Fins i tot a Granollers mateix se'n va poder veure una de ben llarga, com a preludi de la Festa Major.
I la seva utilitat ha estat molt clara. Tant per als organitzadors (com comunicar-se amb tothom, com s'ha de colocar la gent, com cal donar ordres, quant difícil és cobrir certs trams mentre d'altres estan replets de gent, com deixar passar la gent que no hi participa, com filmar i fotografiar l'esdeveniment, ...) com per als assistents (com passar l'estona mentre no es comença, com anar preparats amb begudes, quins càntics tindran èxit, ... fins i tot en Màrius Serra ens proposa alguns jocs a fer a partir de les 17:14 de l'11 de setembre!).
Veient, doncs, l'èxit -organitzatiu, d'aprenentatge- de les cadenes prèvies, no tinc cap dubte que la Via Catalana cap a la Independència serà un èxit espectacular. Pronostico que les visions de la premsa internacional seran les que donaran el veritable valor a la jornada, multiplicant-ne el missatge i donant a conèixer la voluntat dels catalans de constituir un país nou, més just i lliure, per vies plenament democràtiques, a tot el món.
Veient, però, que els assajos han estat d'allò més positius, no em puc estar de proposar que aquesta estratègia s'estengui a la Consulta que s'està preparant per al 2014, tot passant de les Cadenes a les Consultes, en plural. Així, i tenint present el calendari previst, que contempla l'aprovació de la Llei de Consultes aquest 2n semestre del 2013 i la Consulta pels voltants del proper 11 de setembre del 2014 (el 18?), entenc que seria recomanable que, durant el primer semestre de l'any vinent, els catalans "provéssim" el que consisteix això de ser consultats pel nostre Govern.
Val a dir que, a excepció dels dos referèndums per aprovar els Estatuts -que després serien convenientment rebaixats a Madrid ("cepitllats", que deia aquell!)- a nivell de país no s'ha fet cap altre consulta ciutadana. Només alguns ajuntaments s'han atrevit a consultar la seva població els darrers anys. Però ha estat sobretot la societat civil la que ha expressat en tot moment la voluntat de ser consultada. Les divereses consultes per la Independència varen promoure una cultura del vot des de la base que, a Granollers mateix, el 25 d'abril del 2010, varen portar a votar, sense el suport municipal, 8.784 persones. (Fins i tot va provar d'exercir el dret a vot el mateix Darth Vader!).
En aquesta ocasió, però, qui s'hauria d'espavilar seria el mateix Govern i no la societat civil. Cal preparar bé des del Govern tots els mecanismes de votació (cens, paperetes, meses, representants, sistemes de càlcul, urnes, ...) per tal de garantir que en la Consulta en majúscula, tot estigui en condicions.
Com sempre, caldria posar sobre la taula temàtiques que permetessin l'interès de la ciutadania per exercir el vot. Més enllà de qüestions com els pressupostos -i les conseqüents retallades-, que afecten al conjunt del territori, també es podria demanar el parer dels ciutadans sobre la construcció d'infraestructures -MAT, 4t cinturó- que afecten a una part del territori. O bé per temes molt més focalitzats, com per exemple les lleis de creació i/o ampliació de parcs naturals de les capceleres del Ter i el Freser, o l'ampliació dels Parcs d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, de l'Alt Pirineu i de la Serralada dels Ports, que s'han anunciat darrerament. En tots aquests casos, es podria fer una "prova" localitzada en una zona concreta, però que permetria provar la metodologia de treball de manera molt més efectiva, tal i com ha succeït amb les cadenes parcials realitzades fins el moment.
En tot cas, hauria de quedar clar que la voluntat de consultar el poble no és només flor d'un dia -la qüestió nacional, avui en dia, és una prioritat evident-, sinó per exercir-la amb freqüència, més enllà del 1714. Per a això, s'accepten propostes.
La primera ja me l'han fet arribar: una consulta sobre els Jocs Olímpics d'hivern a Barcelona - Pirineus, per al 2022. Què us sembla?