diumenge, 31 de gener del 2010

L'adéu a l'Antoni Botey

M'assabento -com sempre, tard- per la premsa de la mort de l'Antoni Botey.
Evidentment, un referent per al galerisme català. Persona de consens, tothom li reconeix el seu paper per tal d'unir i enfortir el sector de l'art. I també per apropar-lo a tot el país, reforçant la descentralització de les galeries.
Però, no cal dir-ho, l'Antoni em porta records molt més propers. D'amistat, amb ell i tota la seva família. (Per això em sap greu de veritat no enterar-me'n a temps, per acompanyar-los a tots amb unes quantes abraçades).
Records molt diversos, que comencen amb l'amistat amb els meus pares, i de la seva filla Rosa amb el meu germà gran (Granollers encara era un poble, aleshores). També el moment de la primera prova d'emissió d'una televisió a Granollers, feta des de la galeria.
I, és clar, el fet més determinant: el seu racó de cultura al carrer d'Agustí Vinyamata. Des de la Galeria AB puc dic que he après a apreciar l'art i a conèixer els artistes. Primer, a títol personal, i més endavant, com a regidor. Des del primer moment, la voluntat d'empènyer els joves artistes, ens va permetre fer un conveni amb l'AB en aquesta línia. Són molts, doncs, els que se'n varen beneficiar, exposant i difonent la seva obra. Però, sobretot, és Granollers qui hi ha sortit guanyant. El llibre dels 25 anys de la galeria -dins d'una col·lecció de llibres d'art truncada- és una mostra de la feina feta al llarg d'aquests anys per apropar l'art a la ciutat.
En Josep, en moments també difícils per a l'art, segueix el seu propi camí, continuant i renovant les apostes del seu pare. Un homenatge ben digne.
Com també li cal un reconeixement des de la ciutat -la Medalla- que en el seu moment no vàrem ser capaços de donar-li.

PD: També el mateix dia mor en Joan Ruiz i Calonja. Un altre de les persones que, en temps difícils, varen fer avançar la cultura i la societat a la nostra comarca -a la Vall del Tenes, en concret- i a tot el país.
Com és possible, doncs, que encara no tenim engegat a Granollers un grup de gent que promogui els personatges locals i comarcals a la wikipèdia? N'haurem de parlar, d'això.