divendres, 20 de gener del 2012

Lluis Olivan. El castell del doctor Franchini

Estem tots d'enhorabona amb l'arribada a la literatura infantil d'en Lluís Olivan, un dels escriptors vallesans més prolífics aquests darrers anys. Normalment, el pas més habitual és l'invers: primer es passa per la literatura infantil i, quan un ja es troba més "madur", es passa a la dels grans. (Recordo molt bé en Jaume Cabré i els seu Home de Sau, per exemple). Però són força els escriptors "per a grans" que segueixen mantenint lligams amb la literatura infantil (com l'Eduard Màrquez i les seves Aurèlies, com a mostra ben actual). Per això, és bo que un altre autor vallesà s'hagi sumat sense por a la normalització d'aquest tipus de llibre, massa sovint menystingut.
En Lluís ens ofereix una primera gran aventura, de quan tot allò que vivim ens sembla únic i excepcional, en un dels escenaris que ja havia utilitzat en un altre dels seus contes -no recordo si era a Parcel·les habitades?-, i que es correspon amb els paisatges de Lliçà d'Amunt que ell mateix havia resseguit de petit. Qui és que no té present, prop de casa seva, la presència d'una autèntica "casa del terror" en la que calia ser molt valent per entrar-hi? Doncs el castell del doctor Franchini en deu ser una mostra ben potent: un quasi castell abandonat enmig del bosc i de les urbanitzacions de la Vall del Tenes.
En poc més de cent pàgines breus, se succeeix una història ben creïble que conjuga el misteri i l'aventura, el valor de superar la por, amb l'amistat d'una colla i la solidaritat amb les persones nouvingudes, on s'hi deixen caure apunts sobre el món de l'escola, la informàtica, l'esport, el càncer, la immigració, ... I on també s'hi reconeix a més el paisatge del barri de Ponent i dels cinemes Nord de Granollers! Tot plegat, amb il·lustracions d'en Bartomeu Seguí que acompanyen prou bé el text en tot moment.
Senzillament, una història agradable, ben recomanable pels que encara conserveu l'esperit aventurer de quan ereu infants.
Què en diu la sinopsi de l'Editorial Cruïlla?
El Guillem i la seva colla d’amics, la Laia, el Manel i el Javier, decideixen entrar al castell del doctor Franchini, un casalot que hi ha als afores del poble on diuen que hi passen coses estranyes. A dins, però, en lloc d’un fantasma, el Guillem descobreix el Mamadou, un noi de Mauritània que busca el seu germà petit, el Moussa, que fa dos anys que se’n va anar de casa els pares. El Guillem el vol ajudar, i entre tota la colla s’empesquen un pla per mirar de localitzar el Moussa.