dijous, 26 de gener de 2012

Àlex Martín i Sebastià Bennassar. Crims.cat

Dedicat als pioners Rafael Tasis, Manuel de Pedrolo i Jaume Fuster, aquest recull de narradors del gènere negre en català és una bona mostra de la salut de la nostra literatura, que no té res a envejar al conjunt d'autors nòrdics del mateix gènere fosc, per posar un exemple de moda. Això vol dir que, si es potenciés com cal, tindríem robatoris, assassinats i cadàvers d'estar per casa per donar i per vendre, i una bona colla de detectius i inspectors omplirien les lleixes de les llibreries, enlloc d'aquest exèrcit invasor de policies del nord! Amb un ventall molt més ampli de bòfies i detectius, la majoria aficionats, així com de malfactors i malifetes, el domini .cat del nostre imperi del crim no cal que es llevi ben d'hora per ser imparable.
Per odre alfabètic del seu autor, hi desfilen el periodista Andreu Julià, que deixa l'ofici (Sebastià Bennassar); un matrimoni que formen part del Club de la mort (Jordi Cervera); un segrestador enganyat i enganxat (Jordi de Manuel); el sergent Roderic Gaya, dels Mossos (Joan Francesc Dalmau);    un vell amb una mort gloriosa (Albert Hernandez); un executiu expert en arts marcials i fiosofia oriental (del malaguanya Salvador Iborra); Manel Vicenç Manent, l'investigador justicier (Sebastià Jovani); la llista de deures de la Comissaria (pel Mosso Marc Pastor); l'empleat Pau Garriga, que fuig per Granollers i Cardedeu fins l'Illa de la Reunió (Jordi Pijoan-López); el taller de sants (Clàudia Pujol); la filòloga funerària i el mosso (Teresa Solana); els paquets de correus per a nacionals, guàrdia civils i jutges (Josep Torrent); el detectiu lleidatà Rafel Rovira (Ramon Usall); la son del mosso Marcel·lí (Agustí Vehí); la incrèdula inspectora Maica Prades (Miquel Vicens); l'aprenent d'investigador i de filòleg, en Mel Sender, a l'IEC (Pau Vidal); l'adúlter caçat (Albert Villaró).
Tot un diccionari del crim més nostrat, que no us heu de deixar perdre.


Què en diu l'editorial?
Crims.cat, collita de narradors del gènere negre en català.
Àlex Martín Escribà / Sebastià Benassar
Ja fa temps que es vessa molta sang. Sang a dojo. Massa anys com per prendre-s’ho a la lleugera. A hores d’ara, la novel•la negra en català travessa un excel•lent moment de forma i continua cometent crims sense aturar-se: cadàvers, autòpsies, forenses, detectius, policies, mossos d’esquadra, periodistes, criminals, assassins, presos, lladres, fatxendes, pinxos, flàvies, tots ells ocupen ja l’escena del crim en català.
Si no us ho creieu comenceu a llegir Crims.cat. En aquesta antologia trobareu a disset sospitosos habituals del gènere negre en català que es confirmen com un heterogeni grup que cal tenir en compte quan parlem d’aquest tipus de narrativa. Disset contes de tota mena i amb totes les variants però amb un element comú: el gust pel gènere negre i criminal.