dissabte, 12 de desembre de 2009

Matthew Pearl. L'últim Dickens

Un altre dels meus llibres d'insomni. (Això és, que vaig deborant entre les tres i les cinc de la matinada, intentant que em torni la son d'aquelles hores).
He de reconèixer que m'ha servit per interessar-me per la biografia d'en Charles Dickens, i adonar-me del que va representar en el seu moment la figura d'aquest genial escriptor. Tinc pendent de fa temps El casalot, i volia conèixer un xic més de la seva vida.
I he de dir que m'he pogut posar en la pell d'un editor del segle XIX, passejar-me per Boston i la Índia, i conèixer a fons el món de l'opi i la droga. Però poca cosa més.
En resum, un llibre entretingut, ben trabat, però massa llarg en relació al que aporta. (En podeu prescindir perfectament, a no ser que sigueu fans dels best-sellers que parlen de best-sellers).
Un dels misteris més grans de la història de la literatura, diu el text de contraportada.
Boston, 1870. Quan la notícia de la mort sobtada de Charles Dickens arriba a l’oficina de Nova York dels seus editors americans, un dels socis, James Osgood, envia el seu empleat de confiança, Daniel Sand, a esperar l’arribada de la novel·la inacabada de Dickens, El misteri d’Edwin Drood.
Però quan es descobreix el cos sense vida d’en Daniel a prop del moll i no es troba enlloc el manuscrit, en James es veurà abocat a una recerca transatlàntica per trobar la novel·la que creu que salvarà el seu negoci i ajudarà a desemmascarar l’assassí d’en Daniel.
Rebecca Sand, la germana gran d’en Daniel, serà l’escollida per acompanyar James Osgood en aquest viatge cap a Anglaterra ple de perills i intrigues: xarxes de traficants d’opi i escriptors de segona fila, sicaris sàdics i aristòcrates mentiders, i els membres del cercle més íntim de Dickens... Ben aviat, en James i la Rebecca s’adonaran que entendre el final de la novel·la perduda de Dickens és una qüestió de vida o mort i la clau per aturar una ment assassina.