dimarts, 1 d’octubre del 2013

L'Agrupació Excursionista de Granollers s'endú el Guardó Salvador Casanova

L'Onze de Setembre només oneja una bandera al balcó
El 10 de desembre, a banda de l'homenatge que des d'Erc es dedica a tots aquells que, durant anys, han lluitat per les llibertats de Catalunya, des de ja en fa tres s'aprofita l'ofrena floral a l'Olivera dedicada a Salvador Casanova i Grané per anunciar el guanyador del Guardó que porta el seu nom.
Enguany, la Comissió que gestiona el Guardó va decidir proposar a una entitat com és l' Agrupació Excursionista de Granollers  (més avall en copio l'Acta del Jurat del Guardó).
I, per això, el convidat a l'acte va ser en Martí Boada, geògraf i naturalista de Sant Celoni, per tal de fer-ne una petita glossa. I és que en Martí havia conegut de jove en Salvador Casanova, a qui va qualificar de ser "del morro fort". Això li va permetre enllaçar amb algunes de les persones que, al llarg dels seus anys d'existència, han encapçalat d'Agrupació Excursionista, -en Salvador Llobet, l'Antoni Jonch, en Jordi Icart- i com van aconseguir interessar a altres joves en la natura i l'estima pel país, a partir de les excursions per tot arreu, en moments ben difícils. I, sobretot, la importància del Montseny com a laboratori d'experiències per a molts ciutadans, més enllà del contacte amb la natura. Una entitat ben viva, doncs, i que compta amb un patrimoni "humà" ingent, que no ha parat de fer país, tot fent Via per tot Catalunya i part de l'estranger.
Amb un devessall d'anècdotes, en Martí ens va deixar clara la relació directa entre l'estimació al país i l'estimació per la natura. Allò que avui es coneix per ecologisme, no és més que una dimensió imprescindible de la cultura. I un país no pot ser si no té cura de la seva cultura.
Per sort, a la primavera, podrem fer l'acte de lliurament del Guardó. Mentrestant, no ens descuidem de perdre'ns algún dia d'aquest pel Montseny.

La placa en record d'en Salvador Casanova
Acta del Jurat del 3r Guardó Salvador Casanova

El guardó Salvador Casanova es va crear amb la voluntat de retre homenatge a Salvador Casanova i Grané, polític i lluitador que va dedicar totes les seves energies a treballar per l’alliberament nacional de Catalunya.

El guardó vol reconèixer la persona, el col·lectiu o l’entitat de Granollers o de la comarca que s’hagi destacat pel seu servei i la seva acció a favor de la llengua, la cultura I la nació catalanes.

Amb motiu de fer la proposta al 3r guardó, es reuneixen a l’Ateneu de Granollers el 17 de juny de 2013 els membres del jurat del guardó, compost per Isabel Alcalde, Josep Maria Farnés, Joan Garriga, Anna M. Jansana, Jaume Profitós, Francesc Sala i Lluïsa Salvador.

Després de valorar els mèrits dels diversos candidats proposats, acorden per unanimitat atorgar aquest 3r Guardó Salvador Casanova i Grané a l’ Agrupació Excursionista de Granollers, que des dels primers moments de la creació va ser un autèntic bressol d’apassionats de la natura, el país, la seva cultura, les seves arrels i la seva llengua.

L’agrupació excursionista va néixer a Granollers l’any 1928, tot i que des del 1916 ja hi ha un moviment excursionista autòcton que va sorgir de la mà del que havia estat el Centre Excursionista de Granollers, a través del grup excursionista els Ginesters, grup que es pot considerar l’embrió de l’agrupació actual.

D’entre els mèrits que s’han considerat a l’entitat per tal d’atorgar-li el guardó, hi figuren:
  • El fet que des dels seus inicis van promoure la vessant cultural i esportiva de l‘excursionisme amb respecte i estimació a la natura
  • Perquè són amants de la recerca absolutament altruista de la recuperació patrimonial d’espais i béns, especialment de la nostra comarca.
  • Pel fet que ha estat una entitat que ha aglutinat un bon gruix de granollerins i vallesans estretament vinculats als ideals catalanistes.
L’any 2003 l’agrupació excursionista va celebrar els seus 75 anys de vida, fet que va ser un punt i seguit del seu dinamisme constant.

Es valora molt positivament la seva activitat que no para en cap moment de l’any. S’organitzen cursos d’iniciació, campaments infantils, travesses, excursions, conferències, premis literaris, marxes, exposicions, cicles de cinema de muntanya, passejades populars, marxes de resistència... i un munt d’activitats que, a fi de comptes, propicien el coneixement del país i l’estimació de la nostra terra.

Granollers, 17 de juny de 2013
...

Esquerra Granollers ha atorgat el guardó Salvador Casanova a l’Agrupació Excursionista, per promoure la vessant cultural i esportiva de l’excursionisme, per la recuperació patrimonial i perquè ha estat una entitat que ha aglutinat un bon gruix de granollerins i vallesans vinculats al catalanisme.


El naturalista Martí Boada va ser el convidat d'honor a l'entrega del guardó.


etiqueta guardó Salvador Casanova






L’Agrupació Excursionista va néixer l’any 1928 i ja des dels incicis va ser bressol dels apassionats de la natura, el país i la cultura, segons ERC.

A més a més, el Jurat del Guardó, compost per Isabel Alcalde, Josep Maria Farnés, Joan Garriga, Anna M. Jansana, Jaume Profitós, Francesc Sala i Lluïsa Salvador, valora molt positivament el dinamisme constant de l'Agrupació Excursionista, amb una activitat que no para en cap moment de l’any.

L’anunci del veredicte es va fer públic públic a l’acte i ofrena floral en record de Salvador Casanova, que Esquerra Granollers organitza cada vigília de la Diada de Catalunya. Enguany, hi va participar com a convidat el naturalista Martí Boada, qui a més de parlar de l’excursionisme al Vallés Oriental, va  recordar la figura de Casanova, de qui va assegurar “va deixar la llavor més ferma del catalanisme més crític”