dimecres, 16 d’octubre del 2013

L'adéu a en Ramon Buscallà

Fotografia extreta d'internet, d'una expressió ben reconeixible d'en Ramon
Un altre cop que m'assabento massa tard -com ja em va sent habitual- de la seva malaltia. En un any, un procés ràpid de càncer s'ha emportat al darrer dels regidors d'Unió amb els que vaig coincidir -i fer amistat- a l'Ajuntament, en la seva única i intensa legislatura, del 2003 al 2007.
Tot i amb això, abans ja el coneixia per la seva activiat política, amb Unió, però sobretot per la seva intensitat cultural. I és que en Ramon era una persona culta, llegida, preparada, i que volia compartir els seus coneixements -i guanyar-ne de nous- amb tothom. Llicenciat en filosofia i lletres, més aviat el tenia encasellat com com a psicòleg, potser perquè els primers contactes els vaig tenir amb temes lligats a la infància, com a director general que fou de la DGAIA. M'expliquen que va arribar a la comarca per dirigir el col·legi Alpe de La Garriga. I veig que em queda per descobrir-li tot un passat, d'infantesa i joventut, entre Olvan, al Berguedà, i el Bages.
Ell ja era membre actiu d'Òmmium Cultural -també quan la Nit de Santa Llúcia-, i el recordo lligat amb la Coral Albada o amb les Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran. Una activitat cultural que el portaria a ser membre de la Comissió informativa de Cultura i Joventut, compartint amb ell reunions ben sovint, a les que hi assistia sempre puntual i preparat. Em recorda en Joan Anton que sovint havíem aprovat propostes seves. De fet, el que vàrem anomenar Aula de Creixement Personal -cursos i conferències relacionats amb aspectes de psicologia pràctica- fou un suggeriment seu, per la seva preocupació real per les qüestions personals. (I també havíem afegit altres idees seves, ja que portàvem tots els punts a discussió i debat abans de la seva aprovació. Un fet que no hauria d'estranyar a ningú, si no fos perquè és un hàbit que ja no es porta gaire).
Val a dir també que compartírem també les preocupacions per les filles -amb les diferències d'edat, és clar-, i les alegries, per exemple quan la Gemma va formar part de l'equip de Dagoll Dagom. (De fet, diria que la sèrie de la Sagrada Família té una part d'inspiració en l'ofici de mediador familiar d'en Ramon).
Aquesta característica de mediador em permet posar a en Ramon al costat de la resta dels Senyors d'Unió, com els anomenava. En Miquel Boix, en Xavier Quincoces, en Ramon Casanova o en Miquel Mas, la gent d'Uníó a Granollers, s'havian caracteritzat per practicar una política una manera de fer política a partir del seu compromís cristià i pel fet que els costava fer oposició. Anar a la contra -que és el que "es demana" als que no estan al govern, no anava amb la seva manera de ser. En Xavier, a partir de les seves instàncies diàries, va trobar una fórmula que li permetia fer aportacions positives cada dia. La veritat és que estar a fora del Govern no és senzill, i en Ramon ho procurava sempre que podia.
En la darrera conversa que recordo amb ell, em va parlar del seu nét Roc. I no fa pas gaire, fins i tot es va fer un perfil de fèisbuc en el que hi penjava les fotografies d'ell amb en Roc (que és d'on m'he permès prendre aquesta que publico). És, per tant, la imatge amb la que em quedo d'ell: la de l'avi que veu amb el somriure del seu nét la satisfacció de tota una vida i la il·lusió pel seu futur.
Tinc molt clar que en el cel dels d'Unió, on s'haurà trobat amb els Miquel, en Xavier i en Ramon, ja n'estaran fent alguna de les seves ...


Mor als 70 anys Ramon Buscallà

Exregidor de CiU a Granollers i vicepresident d'Òmnium Cultural al Vallès Oriental, ha mort aquest dilluns

 | Actualitzat el 01/10/2013 a les 14:40h
Ramon Buscallà i Coromines, exregidor de CiU a Granollers i vicepresident d'Òmnium Cultural al Vallès Oriental, ha mort aquest dilluns als 70 anys. Buscallà era una figura destacada de la política vallesana que havia ocupat diversos càrrecs de rellevància a la Generalitat sota el mandat de Jordi Pujol. En els darrers temps havia estat director territorial de Governació a la Catalunya central.

En l'actualitat, Buscallà era part de la junta comarcal d’Òmnium Cultural al Vallès Oriental. Regidor de CiU a l’Ajuntament de Granollers entre els anys 2003 i 2007, també va ser president comarcal d’Unió al Vallès Oriental fins a l’any 2004.

La capella ardent és al tanantori de Granollers des d'aquest dimarts a les onze del matí. La missa de comiat es farà aquest dimecres, dia 2 d'octubre a les 10 del matí, a l’església de Sant Esteve de Granollers.

Divendres, 23 de setembre de 2011

Ramon Buscallà, nou director territorial de Governació a la Catalunya Central

El director general d’Administració Local, Joan Cañada, i l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, han presentat oficialment el nou director territorial de Governació a la Catalunya Central, Ramon Buscallà, que ha agraït la confiança de la vicepresidenta del govern, Joana Ortega.

110923 DGAL Presentació nou director territorial Ramon Buscallà
El director Joan Cañada i l'alcalde Josep M. Vila d’Abadal han presentat el nou director territorial
El director general d’Administració Local, Joan Cañada, ha exposat que des del territori “es podrà fer un seguiment conscient de les necessitats dels nostres pobles" i l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, també ha mostrat la seva satisfacció pel nomenament del nou director dels Serveis Territorials del Departament de Governació a la Catalunya Central, Ramon Buscallà, que ha agraït la confiança de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.
Ramon Buscallà és nascut a Olvan (Berguedà) l’any 1943. Llicenciat en filosofia i lletres en l’especialitat de psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, és responsable de l’òrgan mediador de la Direcció General de la Funció Pública des del 2004. Amb anterioritat havia estat subdirector general de Governació a la Delegació Territorial del Govern a Barcelona i director general d’Atenció a la Infància del Departament de Justícia. Del 1988 al 1994 va ser cap de la Secció d’Observació i Tractament de la Direcció General de Justícia Juvenil i des del 1989 va exercir aquest càrrec com a funcionari del cos de titulats superiors, del grup de psicòlegs, de la Generalitat de Catalunya.
També té experiència professional com a professor d’ensenyament de primària i de batxillerat en diferents centres, on ha desenvolupat els càrrecs de coordinador, cap d’estudis i director. És col·laborador i conferenciant en temes relacionats amb la psicologia de les aules d’extensió universitària per a la gent gran i de les aules de formació permanent per a la gent gran de Catalunya.
En l’àmbit polític, ha estat regidor de l’Ajuntament de Granollers i conseller del Consell Comarcal del Vallès Oriental durant quatre anys, del 2003 al 2007, i president del Comitè Executiu Local d’UDC de Granollers des de fa vuit anys. Des del 2009 és vicepresident tercer de la Mesa del Consell Nacional d’UDC.

El psicòleg Ramon Buscallà parla de “Donar vida als anys” a la Llar del Jubilat dels Hostalets de Balenyà

versió per imprimirenviar enllaç d’aquesta pàgina.
Aquest passat dilluns dia 19, una vintena de persones van assistir a la xerrada “Donar vida als anys” que va organitzar la Llar del Jubilat i la Mancomunitat La Plana amb el suport de l'Ajuntament de Balenyà i la Diputació de Barcelona.

La xerrada va anar a càrrec de Ramon Buscallà, prestigiós psicòleg, mediador familiar i docent de les aules de formació universitària per a gent gran.

Durant l'hora i mitja que va durar l'activitat, es va insistir molt en la virtut de no desaprofitar els anys i el temps que tenim després de la jubilació. Es va explicar la diferència entre el que es defineix com a esperança de vida (que són els anys de mitjana que vivim les persones, actualment al voltant dels 82) i el que s'anomena “índex de vida saludable”. Aquest índex mesura fins a quina edat la gent gran considera que finalitza la seva aportació a la societat. És a dir, a quina edat deixen de sentir-se útils i de tenir il·lusió per ser actius. Aquesta xifra és molt baixa a Catalunya, està al voltant dels 70 anys, cosa que significa que la gent gran té molt anys de vida per endavant però que més d'una dècada la passa sense prou qualitat de vida.
Xerrada_Donar vida als anys_Balenyà
Xerrada_Donar vida als anys_Balenyà
Xerrada_Donar vida als anys_Balenyà
Xerrada_Donar vida als anys_Balenyà


A nivell més estadístic, es va citar que a l'any 2050 els majors de 80 anys superarien el 30%, fet que provocarà un envelliment altíssim de la població.

També es va donar molta importància al fet de poder donar sentit a la vida a través de mostrar interès per diverses activitats, sentir-se volgut i tenir una actitud de positivisme crític. Finalment es van donar uns quants consells per tal de poder donar vida als anys: planificar el temps, explorar noves possibilitats, fer les paus amb un mateix i amb els altres, posar fre al passat per viure el present i ser creatius i oberts al món, entre altres coses.

Tant el organitzadors com els assistents a la xerrada varen valorar molt positivament tant el contingut com el ponent de la xerrada. Un cop acabada aquesta, es va organitzar un petit piscolabis.