I és que, ara fa pocs mesos, el mateix Govern havia publicat una innovadora guia de responsabilitat social empresarial centrada en la gestió dels aspectes de llengua. El document es titula “Empresa i llengua. Un enfocament de responsabilitat social empresarial per a aportar valors a tots els grups d'interès” i ha estat elaborat per Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global, a partir de l'experiència extreta de diverses empreses ben gestionades des del punt de vista de la lògica empresarial.
El manual, que reflexiona al voltant dels aspectes lingüístics com un element més en la gestió de la RS de les empreses, proposa el repte d'integrar els aspectes lingüístics dins de les matèries gestionades en el marc de l’RSE, és a dir, donar-li la normalitat que es mereix per part de les empreses que gestionen la seva RSE.
Un bon repte, doncs, el de plantejar la llengua com un element de responsabilitat social. Precisament, la responsabilitat que no ha tingut el nostre Govern eliminant el programa Profit.
Personalment, però, no sé si aquesta és la fórmula ideal. Estic convençut que la gestió lingüística de les organitzacions pot tenir una mirada encara més rellevant que la de la RSE, des del punt de vista explícit de l'eficiència econòmica. Si la societat ja fos responsable, la llengua -el conjunt de llengües d'un mercat- seria un element més de la venda, tant important com el preu, l'envoltori, el disseny, ... i que s'inclouria en qualsevol estrategia de penetració en un nou mercat.
De moment, però, sí que sembla un bon inici que es plantegi com un element de responsabilitat social. Les empreses han d’abordar-la transversalment, ja que té a veure amb tots els aspectes substancials de l’RSE:
- laborals;
- socials;
- econòmics;
- de producte;
- d’atenció a la clientela;
- de relació amb els grups d’interès;
- de relació amb la comunitat;
- sostenibilitat.
- el legal, garantint el compliment i també l'esperit de la norma;
- el comercial, incorporant criteris de mercat;
- i el de responsabilitat social, essent sensibles a les inquietuds de la societat.
En tot cas, sembla que no ens quedarà més remei que, des de la societat civil i l'econòmica, li recordem al Govern quin és el seu grau de responsabilitat social amb la llengua. Que les aprofiti!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada