diumenge, 6 de març del 2011

Enric Larreula. Contes per a un món millor

Quina mitja horeta més ben guanyada. Els Contes per a un món millor de l'Enric Larreula són més vàlids per recoinciliar-te amb la humanitat sencera que uns quants quilos de llibres d'autoajuda. No sé si canviaran gran cosa d'aquest món, però et fan creure en la força de les petites accions de cada dia: "els petits canvis són poderosos", deia el Capità Enciam. I això és el que provoca conèixer les petites històries del carter de la vall d'Asper; l'amistat dels dos amics irlandesos; les castanyes de la cantonada del carrer de l'Om amb la plaça de les Olles, allà on hi ha pixarada de vent i rebufada de gos; o la persecució de Linx Lleuger pel soldat Strosner per les terres altes de Montana.
I també hi trobem quan l'Immaïl, amb el seu primer París - Dakar, va començar a comprendre les coses que encara no tenia i que gairebé no tindria mai. I coneixerem les il·lusions trencades del jove rentaparabrises. I aprendrem el camí que no porta enlloc, perquè, de vegades, no anar enlloc és una de les coses més meravelloses que es poden fer en aquesta vida.
Quina sort, doncs, que els de La Magrana hagi recuperat aquest Petit Esparver, premi Lola Anglada del 91, amb il·lustracions del mateix autor, reproduint amb els seus dibuixos el seu estil d'escriptura tranquil·la, que acompanya suaument la lectura. No us els perdeu.
Des de l'editorial en diuen:
En els contes d'aquest llibre hi trobareu, entre altres coses, un camí que no anava enlloc, una castanyera que sabia escoltar, dos molt bons amics, un soldat que va triar lliurement el que volia fer i un home del qual ningú no es recordava. Enric Larreula (Barcelona, 1941) es dedica a escriure contes i narracions des de fa molts anys. Ha obtingut diversos premis, com ara el Víctor Català, el Xarxa d'assaig, el Serra d'Or de literatura infantil, el Pere Quart d'humor i sàtira i el Lola Anglada (amb aquest mateix llibre), entre d'altres.