diumenge, 1 de novembre del 2009

PEG.4 - La corona i la metròpoli

Un altre dels elements -segons la meva modesta opinió- clarament desenfocats del Pla és la voluntat de projectar Granollers a l'exterior com a "ciutat atractiva i singular de la Segona Corona Metropolitana" (en majúscules a l'original!).
Sembla que qui ha redactat el Pla té només com a referent constant la Gran Metròpoli cosmopolita, la ciutat del Fòrum i les Rambles. I pensa en un "exterior" que no va més enllà d'aquest referent barceloní. No em crec que els seus límits mentals estiguin tancats dins d'aquesta "Corona" (mentalitat monàrquica, també?) de l'entorn de la gran ciutat i del seu eixample més enllà de Collserola. Això sí, som de la segona, perquè la primera ens fa cosa. Fins i tot en un Pla estratègic d'una capital de comarca hem de posar-nos al cap la visió centralista de país!
Però és que això encara va a més: en tot el text, no surt cap referència a Europa! Diem que som un nus de comunicacions però no sabem d'on venen ni on van. No ens veiem capaços de projectar més enllà d'aquesta Cotilla Metropolitana, i de pensar que les nostres empreses exporten constantment a Europa -i més enllà-; que els nostres joves estudien en qualsevol de les universitats Erasmus; que durant l'any la gent fa escapades turístiques a qualsevol ciutat mitjana del continent. Una mirada de mitjans del segle passat, incapaç de plantejar que Granollers no només surti al mapa de la Diputació de Barcelona.
Proposo, doncs, que sortim de la corona i de la metòpoli!