divendres, 3 de desembre del 2010

Enric Larreula. Ala de corb a la cort imperial i a Virgínia


Quina bona notícia! Continua la saga del pirata més temut i original dels mars d'arreu, el Carib inclòs! Que s'aparti en Jack Espàrrou, que l'Ala de Corb i la seva tropa continuen navegant! (I amb el protagonisme creixent de l'Ona de Foc, sembla que n'hi ha per moltes més aventures).
Aquesta vegada, ens arriben de dues en dues. L'Enric Larreula ens fa viatjar a llocs tan diversos com la Cort imperial -espanyola, és clar! de Sevilla del 1692- i la Virgínia americana. En tots dos casos, la família -la de Jacques Lagarden, amb una línia familiar sorpresa, en la que per primer cop en tota la saga intervé algú d'origen català; la de Doña María, amb el casament de la seva germana amb Don Hernando de la Fuensanta y de Somoza, el dolent més dolent dels dolents, i enemic d'Ala de Corb.
Amb La catalana, en Larreula ens demostra que totes les sagues poden anar endavant en el temps, i també tornar als orígens.
L'altra virtut de la sèrie és l'humor. Farcit de petites entremeliadures de cada un dels seus homes, ens trobem amb un ritme creixent a cada una de les novel·les que enganxa també pel sentit de l'humor. Els noms de persones i, sobretot, la llengua -parlen tots amb el Massagranès amb una desinvoltura excepcional- fan més intel·ligent encara la lectura.
Com no poden sortir bons lectors, amb els llibres de l'Enric Larreula?
Les contracobertes de l'Ala de Corb a la Cort imperial ens diu:
Els imperis europeus han posat preu al cap d'Ala de Corb i els seus; tot i això, la valent esposa del pirata i el mateix Ala de Cor decideixen de sobte canviar el rumb i anar a Espanya per un assumpte prou important. Però això voldrà dir ficar-se a la gola del llop i assumir un risc que serà enorme fins i tot extremant les precaucions.
L'aventura nord-americana sens presenta així:
Ala de Corb i els seus posen rumb a les terres continentals nordamericanes per mirat de resoldre un estany assumpte. Un cop allà es troben enmig de les batusses entre anglesos i francesos, que lluiten per ser els amos d'un territori que ja tenia habitans autòctons, els indis ...