divendres, 3 de desembre del 2010

Josep Maria Espinàs i Francesc Burrull. Les 26 cançons infantils

Som el que hem viscut de petits. I segurament, els records infantils són els que més ens defineixen a cadascú.
Per això, en el meu cas, trobar-me les Cançons per encarrilar criatures -les vaig reconèixer pels dibuixos de la nina, la cuineta, el cavall, la bicicleta, ...- en un llibre que, a més, també inclou un cedé amb les cançons, ha estat una dutxa de records familiars com poques vegades m'havia trobat. Des de l'Úpali!, el butà, el camió, ... Quantes vegades vàrem anar a dormir -i després hi han anat la Núria i l'Aina- amb la cançó d'anar a dormir! I a l'escola, que hi falta gent, hi anàvem tots corrent!
Però segurament un dels aspectes més interessants del llibre és l'explicació que, de cada una de les cançons, en fan els autors. Com sempre, les lletres de l'Espinàs, que de tan senzilles sembla impossible explicar més amb menys. I amb la música d'en Francesc Burrull passa el mateix. (Tinc el record d'un disc amb una orquestra dirigida per aquest excel·lent pianista de jazz sobre música de l'Ellington, i crec recordar que en Ricard Roda als saxos, que mai he vist superat encara al nostre país).
Moltes gràcies, de veritat, per aquest llibre-disc que, ben segur, regalarem uns quants cops durant aquestes festes.

Josep M. Espinàs i Francesc Burrull, l’escriptor i el músic, van tenir fa anys una idea esplèndida: unir-se per escriure unes cançons infantils que fossin modernes. Des del primer disc –Cançons per a encarrilar criatures– la iniciativa va tenir un gran èxit. Per primera vegada, els nens i les nenes de Catalunya descobrien que la seva vida quotidiana –llevar-se, anar a dormir, divertir-se amb les seves joguines– podia convertir-se en cançons.Van passar anys i moltes famílies recordaven aquelles cançons que els havien sorprès i agradat tant. Però els discos ja no es trobaven. Les cançons que havien cantat no les podien transmetre als seus fills.Ara es recuperen en un CD que s’inclou en aquest llibre, on a més de les partitures i els textos, Josep M. Espinàs i Francesc Burrull, autors experts en els seus oficis, expliquen com van fer aquelles lletres i melodies, amb comentaris i anècdotes curioses.Aquestes 26 cançons, plenes d’agudesa i d’expressivitat, ofereixen a tothom una obra indiscutiblement original en l’àmbit de la cançó infantil.