dissabte, 24 de novembre del 2012

Estelada

L'Estelada d'espelmes que l'Assemblea Nacional Catalana ha construït a Granollers
De les moltes iniciatives que em venen al cap a Granollers per fomentar el sentit nacional dels ciutadans, no en recordo cap com l'estelada de 4.000 espelmes que l'Assemblea Nacional Catalana va plantar ahir enmig de la Porxada. Una imatge preciosa que, en aquests moments, està donant la volta per les xarxes socials portant el nom de la nostra ciutat arreu del país i part de l'estranger.
Un acte ple de simbolisme. S'hi recullen les il·lusions i anhels de tants i tants granollerins que al llarg de la història han bregat per recuperar les nostres llibertats, tan sols dos dies abans que el poble exerceixi el dret a vot del que ha de ser el darrer Parlament autonòmic.
Simbòlic també perquè es fa a la plaça gran de la vil·la, al costat de la Porxada, l'espai obert als quatre vents on els granollerins han fet de l'intercanvi d'idees el motor de la ciutat al llarg de la història. I al costat mateix de la pedra de l'Encant, mostrant els encants de construir un nou país per a tothom.
Simbòlic perquè es fa al davant de la casa dels Perpinyà, austriacistes granollerins que participen en el setge  de Barcelona del 1714, defensors de les institucions catalanes represaliats per les autoritats borbòniques.
Simbòlic perquè es fa al just davant de l'Ajuntament, en un Consistori que fanfarroneja d'unionisme sense dissimular. I sota un balcó des del qual, l'any 1931, la ciutat va viure la proclamació de la República catalana tal i com celebra els millors esdeveniments col·lectius.
I simbòlic perquè es fa al bell mig de la ciutat que es troba al bell mig de tot, cruïlla de camins, però que no té una idea clara de quin camí cal seguir. Potser l'estel d'ahir ens il·luminarà a tots plegats cap a un país més just i més lliure.
Com va dir la presidenta de l'ANC, la Carme Forcadell, aquest acte és el preludi d'una gran diada que ha de portar una "majoria aclaparadora de diputats disposats a treballar perquè Catalunya sigui un nou estat d'Europa". Ja queda menys.