divendres, 2 de novembre del 2012

Xavier Bertran. Els crims del lleó impossible

No deixo de llegir llibres que passen per les mans de les meves filles. Són estones agradables, de lectura fàcil, i que t'acostumen a portar records i il·lusions d'infantesa.
En aquesta ocasió, devoro (atenció, aquesta ja és una referència al contingut del llibre!) Els crims del lleó impossible, un breu relat d'intriga que té lloc en un circ. Com que el llibre va ser premiat el 2009, cal suposar que avui això no hauria succeït. A Catalunya ja no tenim circs d'animals -per sort per les feres. Però és cert que l'atmosfera que es crea a l'entorn del món del circ dóna molt de joc. I així, en Boy -el jove protagonista- es veurà embolicat per resoldre una colla d'assassinats en sèrie, que tenen la característica que són fets per un lleó. Ara bé, els lleons del circ no han pas sortit de la gàbia; aleshores, hi ha altres lleons corrents per Barcelona? La xifra que dóna el llibre és de més de cent lleons en mans privades, a més dels del zoo! M'imagino les pobres bèsties, recloses en un àtic de l'Eixample barceloní! (I un a segona pista, a la novel·la també hi surt alguna lleona, en un sentit feromònic del terme).
L'autor és en Xavier Bertran, que havia treballat alguns temps a Granollers de corresponsal a la PlaçaGran. (Algun dia caldrà que s'expliqui la funció d'aprenentatge que per a molts periodistes comarcals va tenir aquesta publicació granollerina desapareguda fa uns quants anys).
I se li nota l'ofici, tant de periodista, indagant per resoldre el cas més com a periodista que com a detectiu, i com a autor de diversos llibres de literatura infantil i juvenil, retratant prou bé els personatges principals de la trama, i resolvent molt correctament l'ambientació del circ i la intriga que s'hi estableix.
Una bona estona de lectura, recomanable, per aquells que us agradin el circ i els animals. ...
Què en diu l'Editorial?

Els crims del lleó impossible
Xavier Bertran
Col·lecció: Grumets, 197
Sèrie: Sèrie blava
Edat: a partir de 12 anys
Gènere: Novel·la
Mides (cm): 13,1 x 21,0
Enquadernació: Rústica
Preu: 7,95 €
Pàgines: 112

Sinopsi
Que un circ perdi espectadors no és cap novetat. Que els perdi perquè aquests apareixen assassinats, sí que és més curiós. Sobretot quan el principal sospitós és un dels lleons del mateix circ, que no ha abandonat la seva gàbia en cap moment. Una obra d'intriga i irònica, guanyadora del premi Ciutat d'Olot-Caixa de Girona de Novel·la Juvenil 2009.

Autor/a
Xavier Bertran (Barcelona, 1945) va treballar de torner metal·lúrgic fins els 40 anys. Des del 1990 ha guanyat alguns dels premis més importants de la literatura infantil i juvenil catalana. La Galera ha publicat Es busca portera (Premi Folch i Torres 1998,L'Assassinat de la Xènia (premi Caixa de Girona 2000), L'últim dinosaure (premi Guillem Cifre de Colonya 2003) i Els crims del lleó impossible (premi Caixa de Girona 2009).