diumenge, 6 de maig del 2012

Els silencis mediàtics del 2011

És una molt bona notícia que, a casa nostra, el Grup Ramon Barnils -joves periodistes que es creuen la seva professió des de l'ètica- acabi de publicar l'anuari de Els silencis mediàtics del 2011. Un informe que recull un seguit de quinze notícies que l'any passat varen ser gairebé ignorades per la majoria de mitjans de comunicació del país, tot fent el joc al poder. (No queda clar si el passar desapercebut és per descuit o per una clara censura de temes que no interessa a l'status quo que siguin tocats).
El desastre -absurd i inútil- del gasoducte de Llerona, que trinxa el Vallès 
Des d'aquest grup, però, i seguint models de treball que ja existeixen (com ara aquest Project Censored) des de fa anys a països on la llibertat de premsa és un dret garantit en tota la seva extensió, presenten aquest anuari a tota la professió com un model per seguir millorant; per exemple, exposant tots els punts de vista que afecten a la notícia. (Realment, aquesta manera de treballar que sembla tan òbvia és menystinguda sovint per la majoria de mitjans, fins i tot per aquells que semblen més propers).
Val la pena donar un cop d'ull a l'anuari i a les notícies que proposen. Algunes d'elles potser us sonaran i tot; al nostre Vallès, temes com la gestió de l'aigua o les protestes contra el gaseoducte que trinxa el Pla de Llerona haurien d'haver tingut, segurament, molt més ressò. Haurem d'esperar a veure si n'han après.
Els temes del 2011 proposats són aquests: ...



Els silencis mediàtics del 2011:

  • Sis borbons i centenars de "mariachis". La infanta Pilar de Borbó, germana del rei Joan Carles I, té un  patrimoni de 4,5 milions en una SICAV (societat d'inversió col·lectiva) que pràcticament no paga impostos.
  • AGBAR, una gestió il·legítima de l'aigua. Una sentència afirma que no hi ha contracte de concessió que reguli la relació entre l’Ajuntament de Barcelona i l’empresa que subministra l’aigua a la capital catalana.
  • Les guerres dels bancs catalans. Un informe de Setem denuncia que el Banc Sabadell, La Caixa, Bankia, Catalunya Caixa i Banca March financen i inverteixen en empreses de producció armamentística.
  • Catalunya Caixa promou l'especulació amb aliments bàsics. Veterinaris Sense Fronteres denuncia l’entitat d’estalvis catalana per col·laborar en l’encariment mundial de productes de primera necessitat a través d’un dipòsit financer de risc.
  • Protestes ecologistes contra el gasoducte del Vallès. La nova canonada que ha d’unir Martorell i Figueres per transportar gas natural a l’Europa central té un futur incert pels dubtes del govern francès sobre el projecte.
  • Un parc temàtic en nom de Déu. La nova legislació turística i d’urbanisme del govern balear obre les portes de Mallorca a  Tierra Santa, el primer complex d’oci catòlic a Europa.
  • El grau fiscal costa a cada català 876 euros l'any. El 71% de l’evasió tributària, que es calcula en uns 16.000 milions d’euros, es produeix entre les grans fortunes i corporacions empresarials.
  • Sense llei per als lobbys. L’Estat espanyol és un dels pocs països europeus que encara no té cap normativa perquè els grups d’interessos i l’acció política es relacionin de forma transparent.
  • Sentència contra la "política antisindical" de Ford. Una resolució pionera del Tribunal Superior de Justícia valencià destapa les pràctiques de discriminació sindical continuada dins la multinacional automobilística.
  • Les 27 lleis catalanes empantanegades al Constitucional. L’Alt Tribunal espanyol té pendents de resoldre recursos d’inconstitucionalitat de fins a 16 lleis catalanes, 8 de valencianes i 3 de les Illes.
  • Les trampes del burca. La Generalitat prohibirà el burca i el nicab als carrers de tot Catalunya a final del 2012 amb la futura Llei de Drets i Deures de la Ciutadania.
  • Cinc casos d'èxit en mediació social. La mediació com a resolució de conflictes ha reconduït l’any 2011 més de 2.400 disputes a la demarcació de Barcelona. L’àrea metropolitana és el territori on es registren més tensions socials, veïnals, generacionals i religioses.  Destaquem cinc casos d’èxit arreu de Catalunya.
  • País Valencià: un model en via d'extinció. Els valencians continuen donant suport al PP malgrat els casos de corrupció i el balafiament. El clientelisme, la corrupció i el mal record dels governs del PSPV són factors que contribueixen a mantenir les majories de la dreta.
  • Les raons del No. Gairebé un 50% de catalans votaria ‘no’ o s’abstindria en un referèndum sobre la independència, per motius identitaris i econòmics o perquè prefereix un model federal per a l’Estat espanyol.
  • Els Balañá, tres generacions de discreció i negoci. El govern català, arran d’una esmena de CiU, haurà d’indemnitzar per llei els propietaris de la plaça Monumental pel final de l'activitat taurina.
Cal explicar també que aquest és un projecte s'ha pogut realitzar gràcies a microdonacions personals, amb un èxit que va sobrepassar les expectatives. I això vol dir que la gent el veu com una eina necessària per a la millora del sistema d'informació del país. Enhorabona.