dijous, 3 de maig del 2012

Martin Schulz, un president diferent

Martin Schulz i Jaume Cabré, en una foto de Pere Virgili
Ja fa temps que intento -expressament- no parlar gaire de política en aquest blog. I avui, encara que ho pugui semblar, tampoc ho faré, tot i parlar d'un polític. I és que no és gaire habitual trobar-se amb tot un President del Parlament Europeu que és, al mateix temps, llibreter i -oh, sorpresa!- lector i fan declarat d'en Jaume Cabré i tota la seva obra. Per això, va dedicar prop d'una hora a trobar-se amb l'autor del Jo confesso, -de la que diu que el va deixar "estabornit", "amb sis històries diferents a la vegada en les que el lector mai es perd: es troba"-, de Les veus del Pamano i de Senyoria -que se les ha llegit totes tres!- i a parlar de literatura i de la llengua catalana a l'eurocambra. (Les conclusions polítiques de tot plegat, no cal dir-ho, són prou clares i explícites: "el problema és Espanya!").
Val la pena també llegir-se Contra de LV, d'aquelles que genera optimisme en el món de la política, començant pel que ha après com a llibreter -"que no sabràs vendre un llibre en el que no creguis"- i segueix amb idees sobre com tornar la confiança en l'economia, invertint també en recerca, en energies renovables, en emprenedoria, en petites i mitjanes empreses, ...
En resum, doncs, tenim un President amb un discurs ben proper i interessant, que vol deixar constància expressament de la seva estima per la cultura i ens ha confirmat la necessitat de la mirada europea als problemes, a més de reconciliar-nos a molts amb aquesta macro-institució que és el Parlament Europeu. Que per molts anys i bona feina!