diumenge, 8 d’abril del 2012

Europa 2022


M'agrada la mirada llunyana, més enllà d'allò que és evident a curt termini, en qualsevol disciplina. Per això, en aquest bloc hi trobareu diverses propostes de prospectiva, per estudiar i conèixer el futur, per intentar comprendre'l, encara que no en tingui ni idea de ciència.
Per això, em sembla interessant aquesta proposta de prospectiva política que fa el diari The Guardian, obra del dissenyador búlgar Yanko Tsvetkov, amb tanta ironia com calgui, però dibuixant aquelles tendències que emergeixen en l'escenari europeu. I és que en tots els escenaris que es construeixen sobre el futur europeu, fins i tot els anglesos consideren rellevant el paper que hi pot jugar Catalunya ...
Aquestes són les tendències, segons diu el diari ARA:
"Benvinguts al brillant futur d'Europa". Així és com el diari britànic 'The Guardian' presenta un mapa futurista segons el qual el 2022 els Països Catalans s'hauran convertit en "l'imperi català", separat de la resta de l'actual territori espanyol, i estarà políticament sota la influència del Merkelreich.
El treball gràfic, evidentment en clau humorística, és obra del dissenyador búlgar Yanko Tsvetkov, que s'ha servit de diversos tòpics per traçar les fronteres d'Europa d'aquí 10 anys. Tsvetkov parteix de la premissa que el "cisma europeu" és un fet imminent en els pròxims anys, i dibuixa les fronteres de la nova Europa segons interessos i afinitats.
Espanya es desintegrarà i Galícia i Extremadura s'uniran a Portugal per formar un nou país anomenat Portugalicia. Andalusia i Múrcia integraran un sol estat al sud, batejat com "Sleepy Hollow". La resta de territori espanyol es transformarà en el nou "Vaticà".
Alemanya, França, Àustria i Luxemburg seran la potència forta de l'euro, i s'agruparan en un sol estat sota l'imperatiu del Merkelreich. El País Basc i Navarra també s'independitzaran i, gual que Valònia i el nord d'Itàlia, s'incorporaran al Merkelreich, amb capital a París, rebatejat com a "Neuberlin".
Seguint la llista de tòpics, la comunitat homosexual envairà Roma, farta de l'homofòbia del Papa, i el sud d'Itàlia serà la seu de tots els criminals "deportats", en un territori batejat com "Alcatraz" que gaudirà de lleis "més relaxades".
Els països escandinaus es fusionaran i donaran lloc a la segona Unió de Kalmar i la gran majoria de països de l'Europa de l'Est integraran la Unió Europea, amb capital a Varsòvia. En quedaran fora la República Txeca, l'Imperi Hongarès i la unió de "Sèrbia i Herzegovina" - Bòsnia, Sèrbia i Montenegro.
Grècia mantindrà el nom, però serà propietat xinesa.