diumenge, 2 d’octubre del 2011

Carles Sala i Vila. Sóc com sóc

L'autor li va dedicar a l'Aina per Sant Jordi, amb un petonàs al nas!
I és que aquesta història, a banda dels animalons, parla de nassos, caps, ungles i altres parts del cos que a vegades creiem que ens sobren de tot arreu. I parla també d'aquells que són -se senten o, millor encara, els fan sentir- diferents. I és que no es tracta precisament d'això? De ser diferents i diversos? Si no, malament aniríem. Una bonica faula, doncs, sobre el respecte als altres i les seves diferències, amb una bona colla de bèsties: el talp a qui no agrada anar per sota terra; el garrí polit; el llop vegetarià; la guineu despistada; el gall afònic; el liró amb insomni; el pingüí fredolic; ... i la llagosta coixa, la granota de secà, la formiga solitària, la sargantana fogosa, la marieta sense taques, la perp panxuda, la gallina valenta, el mussol borni, el pop de tretze potes, el conill desdentegat, el xai que menja botifarres, l'esquirol amb vertígen, la colònia de cuques de llum intermitent, ... Més d'una cinquantena d'animals singulars -diferents als de la seva espècie-, que demanen ajut a la tortuga del cap gros. Al final, un ball de carnestoltes posarà a cadascú al seu lloc, i farà veure a tothom -milllor dit, a totabèstia- que cal que ens acceptem i respectem tal com som.
D'en Carles Sala ja n'ha llegits diversos, l'Aina, i li han agradat tots. Aquest cop, magníficament il·lustrats per en Quim Bou amb uns dibuixos de línia clara ben divertits. Una bona estona de lectura!
L'Editorial Barcanova en fa aquesta ressenya:
Us imagineu un talp d’ulls grossos i a qui no agradés anar per sota terra? I un garrí polit, un llop vegetarià, una guineu despistada, un gall afònic, un liró amb insomni, un pingüí fredolic... Doncs tots aquests personatges i molts altres viatjaran plegats a la recerca de l’Àvia Sàvia per demanar-li ajut. Estan ben tips de ser la riota dels animals del bosc només per ser com són!
Però, l’Àvia Sàvia serà prou sàvia per solucionar el seu problema? Perquè, tenen un problema, oi?

Carles Sala (Girona, 1974). Ha estudiat magisteri infantil i fins fa relativament poc es dedicava a la docència. Actualment, però, es dedica a l’artesania i a la escriptura d’històries per a infants.
El seu interès per l’escriptura es deu, en bona part, a l’interès que sempre ha tingut per la llengua, com a instrument i com a tret identitari. Enguany ha quedat finalista dels premis Carmesina i Joan G. Junceda i ha guanyat el Premi Barcanova, amb la seva obra Flairosa, la bruixa dels sabons.