Avui és un bon dia per rellegir aquest assaig d'en Jordi Solé i Ferrando sobre la democràcia i el pluralisme nacional a Europa, titulat La diversitat incòmoda. El debat encetat aquests dies sobre la possibilitat d'assolir la independència de Catalunya i la possible acceptació o no per part de la Unió Europea, coincideix amb el fet que a la Unió Europea li acaben de concedir el Premi Nobel de la Pau. I, a més, amb la satisfacció que a en Jordi Solé l'acaben de nomenar com a candidat a les eleccions al Parlament, amb moltes possibilitats de sortir com a diputat (el novè de la llista per Barcelona?).
Recomano, doncs, de llegir aquest treball, a mig camí entre l'assaig i la teoria, que pretén fer un repàs al tractament actual de la diversitat nacional al nostre continent. El debat sobre la "ampliació interna" de la Unió i la visió enfrontada dels estats-nació per al reconeixement de la diversitat se'ns explica amb diversos exemples internacionals, viscuts també pel mateix Jordi. I se'ns detalla la política -gairebé inexistent- de protecció i promoció dels drets culturals i lingüístics de les minories nacionals. Tot i amb això, el llibre traspua optimisme i confiança en una Unió Europea que posa per damunt de tot la democràcia i els drets humans.
Per això, penso que també és important que el darrer Premi Nobel de la Pau s'hagi concedit a la Unió Europa. Amb tots els seus defectes -que en té, i molts, especialment en l'aspecte econòmic-, el reconeixement se li atorga per la seva contribució durant sis dècades a l'establiment de la pau i la reconciliació, la democràcia i els drets humans. Un bri d'esperança per tot el nostre procés de reconeixement de la diversitat, basat en la democràcia i l'exercici del dret a decidir, per damunt de l'imperi de la llei a qualsevol preu.
A més, el llibre ens permet observar en Jordi Solé com un bon assagista -com apunta en Bernat Joan en el pròleg- rigorós, d'esperit obert, responsable fins a la medul·la, inquiet i apassionat per la política, i un estímul intel·lectual i humà. Si a tot això, hi afegim la seva preparació i el seu llarg currículum i experiència en l'àmbit de les relacions internacionals, especialment a la Unió Europea, i la seva capacitat lingüística -una característica ben mancada en els polítics-, ens trobarem davant d'un perfil de candidat no gens habitual, però que ofereix garanties per al treball que ens espera des del Parlament. Bona sort i molta feina! ...
Tot això passa -ves per on- just el dia en què els espanyols celebren la seva diada nacional, i al mateix temps tots els ciutadans d'Amèrica commemoren -que no celebren- que en Colom hi arribés per primer cop, i comencés aleshores un dels moments actes més bèsties fets mai contra la diversitat humana: el genocidi dels pobles indígenes americans. Per tenir-ho ben present.
En aquest apartat és on recullo la informació que, sobre el llibre, en difon l'Editorial, Mediterrània en aquest cas. Ves per on, però, no hi trobo cap informació, com tampoc sé trobar cap imatge de la portada. Un assaig que ja té uns quants anys -repeteixo, és de l'any 2007- l'hauríem de poder trobar fins i tot en format pdf, i a l'abast de tothom. És una idea.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada