dimecres, 12 de setembre del 2012

Josep Vallverdú. Bestiolari

És gairebé una tradició catalana que els poetes disposin d'un Bestiari propi, un zoològic personal amb els seus animals preferits. Des que a Ramon Llull se li va acudir escriure el Llibre de les bèsties, Josep Carner, Pere Quart o Miquel Desclot, per posar només alguns exemples, varen seguir-li la moda d'explicar als més petits el món dels animals de forma planera i, si més no, irònica (I d'explicar la realitat dels adults a través de faules). Com diu en Pep Coll en el pròleg, Noè va salvar les diverses espècies de fauna pensant sobretot en les històries que en segles posteriors els animals havien de protagonitzar.
Ara és en Josep Vallverdú qui ens ofereix la seva pròpia arca de Noè repleta amb seixanta bestioles, ordenades alfabèticament, amb poemes rimats de forma senzilla, molts d'ells heptasíl·labs, com es correspon a la literatura popular. Cada poema explica una història amb l'animal en qüestió, algunes d'imaginades -el llop que prefereix la coca que la caputxeta, el drac massa vell, el mal de queixal de l'elefant- i altres descriptives de la manera de ser de la bèstia. També amb una bèstia nova, com és el camellari, o amb la reivindicació dels toros del Pallars com a toros catalans, a diferència dels de lídia. Molt més enllà, doncs, que el Rovelló pel qual acostumem a reconèixer l'autor.
A banda d'estar ben editat, el llibre ofereix unes excel·lents il·lustracions d'en Manuel Cusachs -algunes inspirades en quadres diversos- i que ell titlla de ninots. Uns dibuixos que recullen l'esperit irònic de cada animal, i li donen al conjunt un toc de llibre de faules ben suggeridor per narrar als més petits.
Una bona recomanació.
...


Què en diu l'Editorial?


Sinopsi: Poemari que agrupa el tractament de seixanta bestioles. Com el vell patriarca Noè, amb aquest llibre Josep Vallverdú ha construït una petita arca plena d'animals molt presents en la nostra vida diària o, si més no, en el nostre imaginari. Un to d'humor i una punta d'ironia ens acosten sovint de forma amable i plaent a la descripció de cada bestiola. El text referit a cada animal va acompanyat per un dibuix de l'escultor Manuel Cusachs.
Autors: Josep Vallverdú
Manuel Cusachs(il·lustracions) 
EAN:
 978-84-937967-2-3
Format: 135 mm. X 205 mm. 
Nombre de pàgines:
 128
Coberta: rústica amb solapes, i un "troquelat"
Tintes coberta:
 una tinta
Tintes interior: una tinta

Preu (sense IVA): 14,37 € 
Preu (amb IVA): 
14,95 €