dimecres, 16 de febrer del 2011

El mapa de la ineficiència

Fotografia feta per l'astronauta de l'ESA Paolo Nespoli, en la missió MagISStra.
En Jep m'envia les fotografies nocturnes que l'astronauta Paolo Nespoli ha fet des d'un satel·lit de la ESA de de l'astronauta de diverses ciutats del planeta. Les fa de nit, les penja al Flickr i les envia pel Twitter i des de l'espai! Tot un prodigi de la tecnologia. (No us les perdeu!).
A tot arreu, però, s'anuncia que són de les fotografies més boniques de la nostra costa. Jo no m'atreviria a ser tan atrevit. De fet, imatges similars varen servir a Richard Florida per explicar, ara fa pocs anys, que existeixen per tot el planeta diverses megaregions, que es poden evidenciar amb la quantitat lumínica que es concentra al seu entorn. Barcelona seria al centre d'una macroregió corresponent -més o menys- als països catalans i un xic més.
Ara bé, la meva visió de la jugada és totalment diferent: la fotografia reflecteix el mapa de la ineficiència energètica. Precisament, detecta els llocs on hi ha un malbaratament d'energia espectacular. I a Granollers, com es pot comprovar, no ens estem de res!
Tot això, però, només ens pot portar a pensar que hi ha moltes oportunitats de millora, i també de negoci a l'entorn de l'estalvi energètic.