dimarts, 1 de febrer del 2011

Salvador Sunyer, imaginant un Salt creatiu

Foto: Ramon Esteban
Davant del conflicte de Salt, és encoratjador trobar veus com la de Salvador Sunyer, saltenc i director del festival Temporada Alta, que donen una mirada positiva del conflicte a Vilaweb tv. Proposa d'intentar aprofitar la situació actual de la ciutat, amb un nivell de nova immigració d'un 43%, per crear nova ocupació, a partir de l'art, la cultura, l'educació, el turisme, la restauració, ... I ens evidencia el paper multiplicador que té la cultura quan se la situa en el centre de l'acció política.
En aquesta entrevista, ens expressa la voluntat de convertir Salt en el barri d'artistes de Girona, "la nova zona de moda de Girona", tal i com han fet Berlin i altres ciutats europees, on trobem barriades senceres reconvertides en centre d'atracció cultural per als joves d'arreu del continent.
I explicita fórmules diverses per regenerar el teixit ciutadà a partir de la cultura: que artistes d'arreu, "els quals tenen molta més facilitat per connectar amb la població immigrada", s'hi puguin instal·lar i treballar amb la gent que hi viu. Salt té un gran avantatge, igual que Berlín, que és que els pisos són econòmics i hi ha infrastructures culturals potents. I, per això, no és partidari del pla municipal que preveu d'aterrar bona part dels blocs de pisos del barri nou de la ciutat, als quals hi viu la major part de la població immigrada. "Agafem un bloc d'aquests i fem-hi una resisdència d'artistes i un restaurant a la planta baixa que cada dos mesos faci cuina d'un país diferent". És només un exemple dels molts que li ronden pel cap.
En Salvador és d'aquelles persones que, enfront d'un problema només hi veuen una oportunitat de millora, d'avançar. "Cal fer sempre de la necessitat virtut", en diu ell. Evidentment, sense amagar el cap sota l'ala, i no defugint els problemes econòmics -la crisi ha fet estralls a la població- i de seguretat existents a Salt. Ara que tot Salt està per la convivència, demana, però, voluntat política per fer-ho i, sobretot, "una mirada llunyana, no centrada en el dia a dia, sinó a llarg termini".
"Poden semblar fantasies? Sí'. Però no és cap invent nou i recorda que Salt ja ha actuat històricament, en moments direfents, com a nucli mobilitzador, especialment en l'àmbit de la cultura, per a tota la conurbació de Girona.
Ja en la secció diàleg del número 10 de la revista Quaderns d'Acció Social i Ciutadania, dedicada al retorn social de la cultura, en Salvador ens va donar una lliçó pràctica de com la cultura pot ser una eina de cohesió social per al conjunt del país. I també, des del teatre, ens demostra cada vegada com la cultura ens pot fer somniar en una ciutat -i un país- més noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç!
Per això és tan important que se'l tingui ben present -i a les seves idees i propostes- en el debat sobre el futur de Salt.