divendres, 6 de maig del 2011

Enric Casasses i Stella Hagemann. Històries d'animals, tretze

... i, mentrestant, nosaltres,
érem feliços.


Una troballa, aquest recull d'històries -poemes contats i comptats- d'animals, que inaugura la col·lecció Cuca de Suro amb la que l'editorial Documenta Balear s'estrena en literatura infantil, amb la intenció d'acostar als infants la poesia dels poetes d'ara i de les arts plàstiques d'una manera intel·ligent i atractiva.
I el primer volum (calia, un 1 tan gros a la portada?) publicat és el de les 'Històries d'animals, tretze', amb poemes d'Enric Casasses i il·lustracions de Stella Hagemann. L'Enric, escriptor de versos, de poemes, d'aventures, cerca la poesia a les rondalles i a les cançons que vénen dels més vells i arriben als més menuts, i mira d'escriure coses que els petits puguin dir als grans. I ens parla de l'ocellet que es pensava que era un pobre ratolí, i del gat que es pensava que era un ocell, de la memòria de l'elefant que mirava passar els trens a Cardedeu, de la pantera que es mirava la mare, de l'ànec Salomó que el tractava a mossegades, del gripau amb una pedra preciosa al cap, dels musclos feliços, del mussol parat damunt la viga, de la closca de la tortuga, on hi ha escrites les coses importants, de les llengües diverses de les formigues, i de tants altres animals que l'han domesticat, al poeta.
L'Stella, sempre amb les mans brutes de pintura, s'expressa sobretot amb l'abstracte, però també fa excursions al realisme. El seu estil està determinat per la precisió de l'atzar. Anhela una pintura sense pretenció ni càlcul. S'ocupa de l'ànima de les aparences, persones i coses.

Conill conillet

Conill conillet
aixeca l'orella
què és això que sents?

És l'acordió
perquè avui és festa
i al prat d'herba verda
ballen els pastors.

L'editorial en diu això, de la col·lecció Cuca de suro, de poesia per a infants de 0 a 100 anys, i del llibre:
Versos que són contes il·lustrats i petits com a formigues.
El segon volum de la col·lecció és 'Reravera' de la poetessa Maria Bellver amb il·lustracions de Neus Ferrer. Poemes i il·lustracions són pràcticament tots originals. Els responsables de l'editorial, molt satisfets de la col·lecció, treballen per fer-la arribar a escoles i biblioteques també en forma de recitals i d'activitats en viu perquè la poesia es projecti més enllà de les pàgines del llibre.
El director de la col·lecció, Antoni Artigas, professor de la Facultat de Magisteri de les Illes Balears en va proposar el format a Documenta Balear, aportant-hi els primers poetes i els poetes van triar els il·lustradors. D'aquesta manera es van constituir els primers tàndems. Hi ha previst d'editar sis llibres l'any, dos cada quatre mesos. Els títols amb què ara treballen són: 'Buda entre les figues' de Jaume Pons Alorda, amb il·lustracions de Mar Oliver, i 'Visca!' de Blanca Llum Vidal, amb il·lustrador encara no decidit.


Sinopsi
Són tretze històries d’animals explicades amb senzillesa. La majoria són coses que han passat de veritat i un parell o tres són filles de la imaginació. L’ànima dels animals s’anima tant com la dels humanets. Són versos que són petits contes, a voltes petitíssims. Els poemes són senzills, els dibuixos hi posen la filosofia. Els versos són lleugers, els colors tenen molta fondària.

1 comentari:

Triulet ha dit...


Bona tarda,

en veure que sou uns enamorats de la poesia no hem pogut evitar posar-nos en contacte per convidar-vos al nostre proper concert aquest dijous 15 de novembre al Tradicionarius del barri barceloní de Gràcia. L'espectacle estarà compost per la música de Triulet ( banda instrumental) al costat del gran poeta Enric Casasses. Per a més informació podeu visitar el nostre web www.triulet.cat.
Trobareu els temes del concert en el nostre Bandcamp http://triulet.bandcamp.com.
Esteu tots convidats!
Salutacions!