dissabte, 22 de gener del 2011

Adéu a la Teresa Buigues

M'assabento -com sempre, massa tard- de la mort de la Teresa Buigues. Un altre dels adéus sobtats, que arriben massa aviat. (Mai sabré encertar quan és l'hora de cadascú; però segur que no pot ser-ho quan algú està en plena activitat, encara que pugui trobar-se en edat de jubilitació). A la Teresa la vaig conèixer tard i, malauradament, menys del que hauria volgut. El procés d'Esquerra a Les Franqueses (i el de gairebé totes les opcions polítiques), des de fa molts anys, ha estat ple de trasbalsos. La Teresa, però, s'ha aplicat a l'Ajuntament tots aquests anys amb una dedicació intensíssima. (La fotografia d'aquesta nota la vaig fer en una reunió que ens va demanar amb en Joan Anton per parlar de cultura al seu poble).
Revisant la seva biografia, me n'adono que la seva vocació política és fruit d'una vida dedicada a transformar el seu entorn i amb una forta component ideològica. Filla del País Valencià, visqué les peripècies antifranquistes amb Comissions Obreres i l'exil·li a Ginebra, portant el republicacisme a l'arrel.
La seva tasca a l'Ajuntament també ha estat com un gran homenatge als regidors i regidores dels pobles d'aquest país -siguin de cultura, de pagesia, d'educació, d'esports, de comerç, ...-, com els principals promotors de petites idees que converteixen en iniciatives locals i que, lluny dels grans escenaris en els que treballen els alcaldes, omplen el dia a dia -de vespre, i sobretot en caps de setmana- de les seves poblacions i ajuden a transformar-les.
Com s'explica en la seva biografia, la Teresa va promoure, doncs, diverses actuacions. En l’apartat de Cultura el seu darrer llegat ha estat el d’impulsar La Setmana per la Memòria, el novembre passat, que va incloure un sentit homenatge als homes de les Franqueses del Vallès que van participar a La Columna del Vallès Oriental durant la Guerra Civil. Dins d’aquest treball de la recuperació de la memòria històrica també destaca els treballs per fer visitable el Camp de Rosanes, juntament amb els municipis de la Garriga i l’Ametlla, i més darrerament, els treballs de recuperació del refugi antiaeri de Can Sorgues de Llerona. Un altre dels aspectes més destacables ha estat la continuació de la Col·lecció de llibres local Les Franqueses, que ja havia iniciat l’anterior govern. Dins de la col·lecció local deixa a punt de publicar-se un llibre sobre Bellavista. Com a regidora de Cultura també ha impulsat un conveni amb la Fundació Martí l’Humà, i la I Fira de Sant Jordi, entre d’altres actes.
I, en l'àmbit del territori, va promoure un acostament de l'Ajuntament cap al sector primari. Coherent amb aquesta idea, va impulsar el 2008 la creació de la regidoria de Pagesia, que ella encapçalava i des d’on va impulsar, entre altres accions, un conveni amb la Universitat de Vic i un Mercat Comarcal de Productes de Proximitat, que està a punt d’engegar-se.
A Les Franqueses estan de dol. Però segur que ella, només arribar, ja està revolucionant el cel dels republicans!