dimecres, 19 de gener del 2011

Fotem-los botifarra!

Quan els vents que ens arriben de ponent no ens deixen tranquils, és un bon moment per aturar-se i respondre com cal. Com que les ganes serien de dedicar-los allò que tots pensem -és a dir, fer-los botifarra- crec molt encertat que els de l'Avui/El Punt ens hagin presentat avui mateix una entrevista amb en Carles Vallvé, creador de Butinet, el joc de la botifarra a internet, just ara que acaba de fer 10 anys. Res millor, doncs, que convidar-vos a què traieu el nas per una de les propostes més interessants de renovació d'un aspecte de la nostra cultura popular com és aquest joc de cartes, i que ha aconseguit que avui en dia s'hi juguin més de mil partides al dia de la Botifarra a Internet.
Si no en sabeu, també podreu iniciar-vos en l'art de cantar botifarra, contro, recontro o Sant Vicenç. I, si sou més atrevits, podeu baixar-vos a l'MP3 i cantussejar l'himne a la Botifarra de la Salseta del Poblesec!
En Carles Vallbé té tres llicenciatures d'enginyeria (industrial, informàtica i tècnica elèctrica), però fa deu anys es va presentar a un concurs de videojocs convocat per la Generalitat, amb un projecte per poder jugar per internet a la botifarra, el joc de cartes tradicional català. Va guanyar, i el 3 de desembre d'enguany farà deu anys que va crear el Butinet. Avui té més de 46.000 usuaris registrats, generant una gran comunitat d'adeptes a la botifarra, en la que es munten trobades, campionats...
El portal neix de la necessitat de jugar a la botifarra, per internet, perquè per jugar han de ser quatre i no sempre trobes els amics disponibles. Al Butinet sempre en trobes, de tot; des del noi jove que ha ensenyat a jugar el seu avi per internet a l'avi que no ha tocat mai un ordinador i intenta aprendre'n a base de jugar a la botifarra. Predomina la franja d'edat entre els 30 i els 50 anys i hi ha indistintament homes i dones, al contrari que al bar, on per tradició no hi juguen tantes dones.
Explica també que, recíprocament, el portal ha permès a gent gran a introduir-se en el món d'internet, però també a parlar català pel xat, per exemple. I sobretot per fer difusió del joc, tant arreu dels Països Catalans com a l'exterior.
I és que la botifarra que és un joc d'atzar però amb molta part de lògica, de memòria... Així, doncs, els que ens anem fent grans tenim més opcions per mantenir la ment activa!