dissabte, 17 de setembre del 2011

Pere Morey. Els casos espaterrants de l'inspector Tellini Alpesto

Resulta que en Pere Morey té la sort de poder disposar, de primera mà, dels secrets que hi ha darrera els casos de l'inspector Marc Antoni Tellini Alpesto, ja a punt de jubilar-se, i ens els transmet per mitjà d'aquest esplèndid -i breu!- llibre de relats. De fet, si algú s'entretingués a llegir les pàgines de Successos de la premsa illenca d'uns quants anys enrera, els podria trobar tots i cada un d'ells desgranats, però sense la gràcia i el salero que hi posa en Pere, escrivint des de la seva casa de Puigpunyent, en plena serra de Tramuntana. Així, de la seva ploma, els casos dels sospirs dins la nit, de la deesa xinesa, de la casa de barrets, de la gelera buida, del cacauet, del zombi, del banyut i de la medalla satànica, passen de ser una simple crònica de successos dignes dels Premi Darwin dels països catalans, a ser considerats dins de la literatura catalana de sèrie negre. Ja no cal que pensem més en viatjar als gèlids països nòrdics per trobar-nos amb la millor novel·la negra, sinó que amb l'inspector Tellini Alpesto passem a enguixir la nòmina de protagonistes catalans del gènere. (Tot i que l'autor, en aquest cas, només l'hauríem de considerar com a cronista de fets reals ben espaterrants, com bé diu el títol. De fet, si els veiéssim amb els nostre ulls d'avui, ens farien pensar més aviat en facècies pròpies de l'APM!). Val la pena, doncs, llegir les peripècies de l'inspector Alpesto, barreja d'intuició napolitana i de rigor torinès, i un xic tocat per la tramuntana illenca, que aconsegueix descobrir què hi ha darrera de casos impossibles. I esperem que, ben aviat, en Pere Morey aconsegueixi treure-li alguna aventura més, i ens la pugui relatar!


Què en diu l'Editorial?
Resum:

A través d'en Pere Morey, l'inspector Marc Antoni Tellini Alpesto vol compartir amb els lectors alguns dels seus casos més divertits o misteriosos, com el cas dels sospirs dins la nit, el de la casa de barrets, el del zombi o el de la medalla satànica, entre altres. Tots ells són casos ben reals que han succeït a l'inspector Tellini, encara que l'autor reconeix que s'ha pres alguna llicència poètica i ha deixat anar un poc la seva imaginació a l'hora de reblir els buits, deliberats o no, de les seves explicacions... Tot plegat constitueix un divertimento, amb la intenció que el lector passi una estona entretenguda i que acabi el llibre amb un somrís, pensant com la realitat pot arribar a ser més fantàstica que no la fantasia.
Qui és en Pere Morey?
Pere Morey Servera va néixer a Ciutat dues setmanes després de l'atac japonès a Pearl Harbour, el 23 de desembre de 1941. (Vaja un any!)
Va estudiar Econòmiques i com que això dels idiomes li anava bé, pogué viatjar per tot el món per vendre productes illencs. Ha escrit neo-rondalles: Rondalles per als qui les saben totes, La simfonia dels adéus, Llibre de Geografantasia i contes... novel.la històrica: L'anell de Boken-Rau (I i II), Mai no moriràs, Gilgamesh!, El llaüt de vela negra, El templer i l'arquitecte, La metgessa càtara i desitja especialment divulgar Pirènia, el pals que mai no va existir, perquè "més que un llibre entretingut d'història alternativa, vol ser una proposta de visió del món, una descripció de la societat on ens agradaria viure, un país que encara podem fer que existeixi".
Ha escrit i interpretat més de 150 guions per a programes de televisió, ha xerrat centenars d'hores per ràdio, sempre sobre la història i tradicions de la nostra terra, organitza excursions i viatges amb els Amics del Museu de Mallorca... amb una paraula, que no té aturall. I per molts d'anys.
Per saber més coses d'ell, podeu entrar a la seva pàgina web: http://www.escriptors.cat/autors/moreyp