dimecres, 28 de setembre del 2011

Un passeig per Palou

La Masia de Can Bassa
Les Jornades europees del Patrimoni, impulsades arreu del país pel Departament de Cultura, s'han convertit en poc més de deu anys en una cita en el calendari on cada població aprofita per presentar les novetats en l'àmbit del Patrimoni. I Granollers ja fa anys que no s'ho perd. Enguany, s'ha aprofitat per presentar la nova senyalística i el mapa patrimonial de Palou, i mostrar a tothom els esforços fets per intentar mantenir els registres patrimonials d'aquest poble i contenir la pressió creixent de la urbanització.
Diumenge, amb la Bet, varem gaudir del passeig per Palou, que començava a les Escoles de Palou, on s'hi ha instal·lat l'antiga fita que senyalitzava els límits del municipi -quan ho era, abans de l'any 1928. Seguia amb una visita a la masia de Can Bassa, que ens permetia observar l'antiga torre, normalment tancada al públic, i debatre amb cantarella sobre les diverses variants dels seus orígens.
Després, cap a la Torre de les Aigües, on es pot observar amb precisió la deixadesa del patrimoni, i les bestieses que pot portar un descontrol en la seva gestió, amb una estructura que tapa un dels pocs BCINs que tenim al municipi. I, tot seguit, cap a l'església de Sant Julià, on s'hi veuen més detalls de la poca importància que alguns li donen al seu propi patrimoni.
Estructura que tapa la Torre de les Aigües
El megàfon a la portalada de Sant Julià de Palou
Finalment, tot s'acabava a Can Junyent, una masia que, en un futur -cada cop més llunyà, com de ciència ficció-, podria esdevenir un magnífic escenari per a un museu de Palou. I entremig, varem poder observar la restitució d'alguns camins, la recuperació de mines, recs, pous i altres estructures d'aigua, amb la possibilitat de fer safareig, així com l'excel·lent treball mediambiental fet amb el mur de contenció del Congost. Si la repeteixen, no us perdeu la passejada!

Un dels safareigs recuperats