dissabte, 24 de març del 2012

Els més vistos dels 20.000

20.000 són les gràcies que em correspon donar. Aquest cap de setmana he arribat a aquesta xifra rodona de visites al bloc. I com que el juny de l'any passat ja vaig analitzar -i agrair- les primeres 10.000 visites, intentaré fer un xic del mateix. La idea ve del mestre Isern, que ho fa un cop al mes, recollint les més visitades. Però no només es tracta d'un petit espai per a la vanitat, com assenyala, sinó que és un petit moment per aturar-se i preguntar pel sentit de tot plegat. D'això dels blocs i tot el que en deriva. De veritat, val la pena deixar apunts sobre les meves dèries i preocupacions, temes d'interès, llibres llegits, o d'altres? Quan un no té vocació literària -seria massa pretensiós, per la meva part-, sinó només notarial -qüestió de deixar constància de fets i pensaments-, el blog passa a ser un petit útil per a la meva memòria, que ja comença a fallar. Per això, puc estar ben content si, amb algun dels meus apunts, he ajudat a algú a entomar una nova lectura, a fer una petita excursió, o a interessar-se per alguns dels molts centres d'interès pels quals acostumo a passejar-me.
A continuació, doncs, la llista dels apunts més vistos dels primers 20.000, segons les estadístiques que m'ofereix el bloc. (Bé, per ser exactes, hauria de dir els més vistos dels apunts entre els 10.000 i els 20.000. No val la pena repetir-ne alguns dels primers). La llista és següent:
  1. Plàcid Garcia-Planas. Jazz al despatx de Hitler
  2. L'equip petit, el millor equip del món
  3. Emma Craigie. Pastís de xocolata amb Hitler.
  4. El Taga, des de Coll de Jou
  5. Arcadi Oliveres. Aturem la crisi
  6. Com llegir un informe de RSC
  7. Festa Major de Blancs i Blaus
  8. Carles Sala i Vila. Sóc com sóc
  9. Perfil de la ciutat: Granollers
  10. Tomàs Lluc i Cristina Losantos. Lletres poètiques
I aquestes són algunes de les primeres conclusions que em venen al cap: ...


La primera conclusió té a veure amb la importància del pas del temps. Tant per mi -quants apunts no modificaria llegits amb uns ulls de mesos després-, com pels lectors, que donen valor a apunts que havia fet fa temps, i que fan "pujar  posicions" a apunts ben antics. Això també vol dir que no hi ha tanta urgència com pot semblar al primer cop d'ull a l'hora de llegir els apunts. Molts dels lectors ho fan al cap d'uns dies -o setmanes. (O potser és que alguns apunts milloren amb el temps, com els vins?). Per això, tots els apunts de la llista dels més vistos corresponen a l'any passat, i els apunts escrits més recentment no hi són recollits. Per això, m'atreveixo a assenyalar els més vistos d'aquest 2012, tot i que no arriben a les xifres dels que he exposat al principi d'aquest post, però m'ajuden a reforçar-ne les conclusions: 


Els més vistos del 2012:
I aquestes són les conclusions, mirat per temes:
  • Llegit: Tot el món del llibre, sense cap dubte, genera molta activitat virtual. Suposo que els clubs de lectura, les editorials i els autors hi ajuden. Especialment, quan es tracta de llibres infantils. Un bon símptoma, crec. Tot i amb això, al bloc no hi apunto tots els llibres que llegeixo, sinó els que em fan més el pes. Provaré a partir d'ara a afegir-hi els de feina, que són molts i no en deixo constància, a veure què passa.
  • Vist. Tot el que és televisió i internet continua sent rellevant. Ara bé, penjar vídeos al blog ja no m'és habitual; ara ho faig al Fèisbuc, que és més senzill i té efectes més evidents i ràpids. De fet, les modes "virals" fan que un vídeo perdi aviat l'actualitat perquè un de nou l'ha substituït. Però el vídeo de l'Equip petit, o la sèrie de Pulseres Vermelles, sembla que encara van per llarg.
  • Viscut. He notat un seguiment interessant en les excursions familiars que hem fet i he explicat. Potser perquè el món excursionista també va prenent la xarxa mica en mica?
  • Après. Tot allò que té a veure amb la feina també acaba sent visitat. Així, els apunts que he fet sobre RSC o sobre matèria cultural tenen, de per sí, un nivell de lectura prou acceptable, i són comentats i rebotats per diversos blocs temàtics.
  • Granollers: La nostra ciutat té una important vida virtual. Són forces les persones que es mouen per la xarxa, i mica en mica va guanyant pes en els apunts llegits. Com és normal, també, m'ha comportat reaccions diverses dels lectors, que sempre m'ajuden a millorar els següents apunts.
L'estadística també permet veure d'on em venen, les clicades. Els 10 llocs web de referència:

  1. www.google.es                            9.308
  2. www. google.com                           614
  3. www.facebook.com                        358
  4. www.google.cat                              333
  5. blocs.mesvilaweb.cat                    156
  6. tomba-que-gira.blogspot.com      121
  7. t.co                                                   118
  8. blogpetit.blogspot.com                    90
  9. blogs.tv3.cat                                      81
  10. twitter.com                                         51


A grans trets, sobretot, a partir de consultes al google (desapareix el cercador bing), també d'altres blogs que m'han lincat el bloc, o de les xarxes socials, des que hi tinc lincat també els articles del bloc. Sobretot, però, cal ressaltar l'augment dels enllaços a partir del Fèisbuc, que creixen exponencialment respecte a les 10.000 visites.


El rànquing per estats és el següent:
  1. Estat espanyol   16.726
  2. Estats Units          1.243
  3. Alemanya                202
  4. França                     194
  5. Rússia                     172
  6. Països Baixos          89
  7. Regne Unit               69
  8. Ucraïna                     56
  9. Canadà                    51
  10. Itàlia                          42
A diferència de l'anterior rànquing, Canadà i Itàlia substitueixen a Andorra i Iran, mentre que França guanya posicions. Com sempre, constatar que blogger no permet conèixer l'origen català de les visites. (Només quan siguem independents, donant-nos un motiu més!). Però constato la gran diversitat de gent de diversos països que han clicat algun cop el meu bloc.


Mirat per sistemes operatius:
  1. Windows           16.590 (83%)
  2. Macintosh           1.653 (08%)
  3. iPhone                    584 (02%)
  4. Linux                       431 (02%)
  5. iPad                        300 (01%)
  6. Other Unix              209 (01%)
  7. Android                     69 (<1%)
  8. BlackBerry                28 (<1%)
  9. iPod                           27(<1%)
  10. Nokia                          8 (<1%)
A diferència de l'anterior, baixa l'iPod, i l'Android avança la BlackBerry. En general, però, cal dir que augmenten força (en nou mesos) l'ús de sistemes operatius mòbils. I és que això de clicar internet des del mòbil, sembla que enganxa.



per navegadors:
  1. Internet Explorer                     8,388 (42%)
  2. Firefox                                     5.297 (26%)
  3. Chrome                                   4.232 (21%)
  4. Safari                                       1.607 (8%)
  5. Mobile                                        170 (<1%)
  6. Opera                                         155 (<1%)
  7. Mobile Safari                               73 (<1%)
  8. chromeframe                               19 (<1%)
  9. K-Meleon                                     12 (<1%)
  10. Netscape                                       6 (<1%)

1 comentari:

Ramon de Manresa ha dit...

Enhorabona Quico! Per la feinada i per l'analítica... Sigui com sigui, no paris que et trobaríem a faltar -fins i tot jo aprofito els teus apunts d'RSC!
Amunt i crits ! !